perjantai 30. joulukuuta 2011

Vuosi 2011

Taas on kulunut yksi vuosi. Nykyään tuntuu, että vuodet kuluvat tosi nopeasti. Ajattelin vähän muistella mitä olen vuoden aikana saanut aikaan. Tässä kuvakollaasi vuonna 2011 tekemistäni käsitöistä.
Valmistuneita töitä oli tänä vuonna 42 kappaletta, joista yksi oli ristipistotyö, yksi ommeltu, 4 virkattu ja peräti 36 oli neulottuja. Sukkia tein peräti 10 paria, puseroita/tunnikoita/takkeja/yms. tein yhteensä 7, huiveja  sekä liinoja tuli kumpiakin tehtyä 4. Sitten tuli tehtyä muutama pipo, lapaset/kämmekkäät, tiskirättejä, peitto, tyyny, pari pehmolelua jne. Vuonna 2010 tein vain 18 työtä eli tänä vuonna tein töitä 2.3 kertaa enemmän. suurin syy tähän on tietenkin se, että osallistuin KyJyyn. Lankaa näihin neulottuihin ja virkattuihin töihin käytin yhteensä 6452 g. Kun sitä vertaa vuoden 2010 määrään 4780 g, huomaa, että tänä vuonna on neulottu ja virkattu enemmän, mutta olen tainnut kuitenkin tehdä pienempiä töitä kuin edellisenä vuonna.Itse asiassa, kun vertaa noita lukuja aikaisempien vuosien tuloksiin, niin tämä vuosi taitaa olla kaikkien aikojen ennätysvuosi, niin langankulutuksessa kuin valmiiden töiden määrässä.

Sitten lankaa on ilmestynyt vuoden aikana lankavarastooni 6600 g. Siis lankavarastoni painon muutos vuoden 2011 aikana on +148 g. Tästä tuloksesta olen vähän hämmästynyt, koska kuvittelin, että olen ostanut ja saanut lankaa paljon enemmän kuin kuluttanut sitä. Näyttää tosiaan siltä, että lankaakin on tullut hankittua tänä vuonna ennätysmäärä eli vuosi 2011 oli tähän astinen ennätysvuosi käsitöissä.

Mitään suuria suunnitelmia minulla ei ole ensi vuodelle. Muutaman käsitöihin liittyvän lupauksen tein viime vuodenvaihteessa, mutta mitään niistä en onnistunut pitämään. Siis tänä vuonna en lupaa mitään. Mutta minä yritän ensi vuonna kuluttaa lankaa enemmän kuin hankkia (niin kuin joka vuosi). Ja yritän myös saada yhden ristipistotyön tehtyä, että saisi sitäkin varastoa pienennettyä.
Oikein hyvää vuotta 2012 kaikille!

tiistai 27. joulukuuta 2011

Mitä löysin paketeista

Nyt on joulu taas vietetty tälle vuodelle. On ihmetelty uutta 3D-tv:tä, syöty paljon kaikkia herkkuja, luettu pari kirjaa ja tietenkin neulottu. Sainhan minä myös jotain käsitöihin liittyviä lahjojakin. 
Joululahjaksi saamani langat.
Tänä vuonna saamani langat yllättivät. Yleensä en saa lahjaksi muuta kuin Novitan lankoja. Jos jotain muuta haluaa pitää hankkia itse. Nyt sain siskolta kerän 7 veljestä ja äidiltä kaksi Nalle kerää, mutta sitten äiti oli ostanut Teetee Pallasta mustaa ja kirjavaa sekä neljä kerää ihanan väristä Sisua. Novitalaisista ja luultavasti myös Sisuista tulee sukkia, mutta Pallaksista en vielä tiedä mitä teen.
Saamani kirjat ja lehti.
Sain minä myös paljon uusia neuleohjeita. Kaikkia lähti lapasesta -kirja oli ykköstoiveeni tänä vuonna. Minä tykkään valtasti Mari Muinosen suunnittelemista malleista ja kyllä moni Suvi Simolankin suunnittelema malli päätyi Ravelryn jonoon. Tästä kirjasta on pakko tehdä ainakin Friika, Esteri, Juuli ja Kuurankukka. Stitch'n bittch Sankarineulojan käsikirjassa oli myös kivoja malleja. Esimerkiksi Hollantilainen hame, Aaltopusero ja Kukkakassi. Moni muukin malli päätyi tuosta kirjasta jonooni. Parasta tässä kirjassa oli kyllä mielestäni alun tekniikka osio, missä ei kerrottu ihan perusjuttuja vaan annettiin ohjeita kirjoneuleen ja intarsia tekemiseen, pitsiin, palmikoihin ja helmien lisäämiseen neuleeseen. Lisäksi kirjasta löytyy ainakin 12 eri tapaa luoda silmukoita ja 9 tapaa päätellä ne. Sankarineulojan käsikirjasta löytyy myös ohjeita puseron suunnitteluun. Sain lahjaksi myös uusimman Taito -lehden, josta löytyy Mari Muinosen suunnitteleman Maija-paidan ohjeen lisäksi myös koukutun patakintaan ja käpyilemällä tehtyjen korujen ohjeet. Tuota käpyilyä minun on tarkoitus kokeilla jossain vaiheessa.
Äitin kanssa yhteiseksi saadut kirjat.
Varpaista varteen kirjan tilasin itse netistä syyskuun lopussa, mutta päätimme äitin kanssa yhdessä, että säästetään se jouluksi. Kirjassa optetetaan neulomaan kaksi sukkaa yhtäaikaa pyöröpuikoilla ja varpaista alkaen. Olen netistä lukenut ohjeita, mutta minusta on hyvä, kun on jokin perusohje paperilla, kun nettiä ei ole aina käytettävissä. Kijasta löytyy myös muutama kiva malli, esimerkiksi Graafinen, Baletti  ja Kierre. Virkkaa kukkia, perhosia ja korentoja -kirja on samalta tekijältä, kuin Anna kaikkien kukkien kukkia, joka on minusta mukava, kirja siitä kun löytyy kauniita kukkia neulotavaksi ja virkattavaksi. Tämä uudempi kirja ei ole yhtä hyvä, mutta kyllä tästäkin jotain kivaa löytyi esimerkiksi perhosia, pari lumihiutaletta ja muutama kukka.
Dahlia tänä aamuna.
 Dahlia edistyy kovaa vauhtia. Aloitin neulomaan jo toista ensimmäistä hihaa eilen illalla. Neulon nyt ensin hihat ja sitten neulon etuliepukkeet niin pitkiksi kuin lankaa riittää. Vielä ainakin tuntuu, että tästä tulee ihana.

Taidan tässä loman kunniaksi alkaa vähän tekemään blogiremonttia. Loppuviikosta aion myös kirjoittaa jonkinlaista raporttia tästä vuodesta ja suunnitelmia ensi vuodelle.
Viettäkäähän mukavia välipäiviä!

lauantai 24. joulukuuta 2011

Tekemiäni joululajoja vuosimallia 2011

Nyt on aika esitellä tänä vuonna tekemäni joululahjat, koska uskon, että ne ovat nyt kaikki päätyneet omistajilleen. Samalla tulee esiteltyä viimeiset kyjyt.
Dude sukat veljelle.
Tekoaika: 6-29.8.2011
Ohje: Ulla 2/10
Kenelle: veljelleni joululahjaksi
Lanka: Novita 7 veljestä sininen 165 g
Puikot: 3.5
Koko: n. 36
Näissä sukissa ei ole tuosta Ullan ohjeesta otettu muuta kuin palmikko, muuten silmukkamäärä ja palmikon asettelu on itse päätetty. Toivottavasti kelpaavat veljelle ja ovat sopivan kokoiset.
Sukat isälle.
Tekoaika: 23.7- 11.9.2011
Ohje: Novita syksy 2010
Kenelle: isälle joululahjaksi
Lanka: Tarmo vaalean harmaa 147 g
Puikot: 3.5 ja 4
Koko: n. 42
Palmikot on neulottu isommilla puikoilla ja varret ovat lyhyemmät kuin ohjeessa. Lanka oli jotain vanhaa äidin komeroista kaivettua. Toivottavasti nämäkin kelpaavat saajalleen.
Siskolle Mario myssy.
Mario-myssy:
Tekoaika:  7.8-25.9.2011
Ohje: Ravelrysta 
Kenelle: Siskolleni
Lanka: Novita Puro aamurusko 52 g
Puikot: 5
Pikkusiskoni on vähän kranttu ja siksi hän sai valita pipoonsa mallin ja langan ja sitten hän vielä valittaa ettei hänen lahjansa ole yllätys. Siksi ostin hänelle pipon kaveriksi vielä yhden kirjan, jonka aion kyllä itsekin lukea jossain vaiheessa. Pipoon olisin tehnyt vielä jonkun kukan koristeeksi, mutta se ei kelvannut siskolle. Eli tämä on vain tämmöinen tylsä perusmyssy, vaikkakin hyvän mallinen, mitä sitä päähäni kokeilin.
Kummipojalle pusero.
Pikku pojan palmikko pusero:
Tekoaika: 30.7-26.9.2011
Ohje: Kauneimmat käsityöt 4/2011
Kenelle: kummipojalleni
Lanka: Teetee Primavera sininen 195 g
Puikot: 3 ja 3.5
Koko: 1 vuotiaalle
Kummipoikani saa ensimmäisenä joulunaan minulta lahjaksi puseron. Tämän mallin valitsin siksi, että tässä ei ollut muita ommeltavia saumoja kuin vähän kainalossa. Mutta mutta ohje ei ollut hyvä. Esimerkiksi kerros tiheys puuttui kokonaan ja se aiheutti ongelmia raglankavennusten kanssa. Ohjeen mukaan kavennuksia tehtiin tietyin väliajoin niin kauan että kappale oli tietyn pituinen. Siitä seurasi, että ensimmäisellä kerralla pääntie oli aivan liian pieni. Sovelsin raglankavennukset sitten jotenkin omasta päästä. En enää muista miten. Toivotavasti tuo on nyt siten sopiva ainakin jossain vaiheessa pojalle.

Tässä nämä tämän vuoden lahjat oli. Kyjyn ansiosta niitä oli aika paljon enemmän mitä tavallisesti ehdin neuloa. Joten jotain hyötyä oli tuosta kyjyyn osallistumisestakin. 


keskiviikko 21. joulukuuta 2011

Paluu neuleharrastukseni juurille

Tämä nalle on synttärilahja kummipojalleni. Synttärit ovat vasta tammikuun alussa, mutta koska nalle oli myös yksi kyjy-töistä, joten bloggailen tästä jo nyt. Tuskin melkein yksi vuotias kummipoikani eksyy tänne blogiani lukemaan, joten yllätyskään ei mene pilalle.
Nalle kummipojalle synttärilahjaksi.
 Nalle:
Tekoaika: 6.8-24.11.2011
Ohje: Novita käsityöt 4/95
Kenelle: kummipojalle synttärilahjaksi
Lanka: Novita 7 veljestä vaalea ruskea 60 g, sininen 30 g, vähän ruskeaa ja valkoista
Puikot: 3.5
Korkeus: n. 36 cm
Nallessa sai turvasilmät ja kuono on kirjottu ruskealla langalla, ettei pieni kummipoikani vaan saa mitään irti ja tukehdu siihen. Samasta syystä tuohon kohti missä henkselit on ommeltu eteen kiinni ei ole nappia vaikka ohjeen mukaan niin olisi pitänyt tehdä.
Uusi nalle vasemmalla, vanha oikealla.
Tämä malli on minulle tärkeä siksi, että ensimmäinen tekemäni oikea neuletyö oli tehty tämän mallin mukaan. Edellisessä ja seuraavassa kuvassa esiintyy tämä seitsemän vuotiaana tehty nalle, joten voitte vertailla kuinka paljon olen kehittynyt neuleharrastukseni aikana.
Nallet takaapäin.
On kai sitä vähän kehittynyt 15 vuodessa. Muistan vielä miten kouluun piti silloin viedä jotain, mikä liittyy omaan harrastukseen. Minä tuskailin pitkään, että mitä ihmettä vien. Sitten äiti ehdotti, että sinähän voit viedä tuon keskeneräisen nallen. Opettaja kovasti ihaili nallen alkua ja pyysi, että tuon sen sitten taas nähtäväksi, kun se on valmis. Taisin minä sitä silloinkin vielä koulussa käyttää, tarkkaan en sitä, mutta siitä lähtien olen pitänyt neulomista harrastuksenani.

Jos en ehdi mitään joulutervehdystä laittaa, niin toivotan nyt kaikille oikein hyvää joulua.

Muoks. Lisään vielä tähän, että isän, veljen, siskon ja kummipojan joululahjat ovat valmiina. Ne ovat myös KyJy-töitä, jotka kuulemma pitää raportoida viimeistään jouluaattona. Lahjoista on tulossa ajastuksella tarkemmin juttua ja kuvia jouluaatto-iltana, mutta silloin en todellakaan ole aikeissa tulla tietokoneelle raportoimaan niistä. Siis, kun olen niistä tässä yhteydessä maininnut, joten voin raportoida niistä jo nyt ja laittaa linkin tähän postaukseen. Eipä mulla muuta.

Muoks2 Tässä vielä linkki postaukseen missä on esitelty nuo viimeiset KyJy-työt.

sunnuntai 18. joulukuuta 2011

Joulupalloja

Pitihän minunkin kokeilla joulupallojen neulomista kun kaikki muutkin niitä tekevät. Ensimmäisen kerran, Arnen ja Carlosin joulupallo kirjan kirjakaupassa näin en niistä innostunut. Mutta sitten niistä oli juttua niin tv:ssä kuin lehdissäkin ja hesarissa oikein ohje palloihin niin ei muuta kuin neulomaan.
Tässä on neljä ensimmäistä. Kolmeen ensimmäiseen löytyi mallipiirros siitä hesarin jutusta. Sitten syntyi idea joulukuusi pallosta ja kuuseen laitoin koristeeksi kullan värisiä helmiä joita löysin varastostani.

 Sitten seuraavat neljä. Kuusi pallo samalla mallilla kuin edellinen, mutta eri tausta on punaisen sijasta valkoinen. Sitten tuollainen puna-vihreä pallo, johon otin mallineuleen Upeat kirjoneulesukat kirjasta, joka minulla on ollut kirjastosta lainassa. Seuraavaan tähti-palloon löytyy ohje tämän vuoden Kauneimmat joulun käsityöt lehdessä. Kun neuloin sitä minulle tuli joulutähti-kukka mieleen ja siksi laitopin helmen tuohon keskelle. Tämä pallo tehtiin hiukan eri lailla kuin muut ja minusta siitä ei tullut yhtä hyvä. Viimeisenä tuollainen poro-pallo. Poro kuvio löytyi Interweave Knits -lehden numerosta Fall 2011 ja siitä True North-lapasista.
Seuraavaan sydän palloon katsoin mallia kuvasta ja piirsin suurin piirtein sopivan kuvion. Ihan hyvin mielestäni oniistuin vaikka itse sanonkin. Viimeiseen palloon tein saman poron kuin aiemmin. Värit vain ovat päinvastoin ja siihenkin on lisätty helmiä pikkusiskon toiveiden mukaan. Tässä vaiheessa ei pallojen tekeminen enää innostanut ja oli aika siirtyä tekemään jotain muuta. Tulihan noita jo ihan mukavasti tehtyä. Tässä vielä tarkempaa tietoa palloista.
Tekoaika: 4-17.12.2011
Ohje: Helsingin Sanomat, Kauneimmat joulun käsityöt, Upeat kirjoneulesukat kirja jaInterweave Knits Fall 2011 sekä omasta päästä
Lanka: Novita Nalle valkoinen 43 g, punainen 39 g ja vihreä 19 g
Puikot: 3
Eilen illalla aloitin tosissani neulomaan Dahliaa ja ainakin vielä se on hauskaa. Kaavio A tuli jo eilen illalla tikutettua. Saa nähdä hidastuuko tahti sitten, kun selän pitsi osuus on tehty ja pitää alkaa neulomaan pelkkää sileää. Viimeiset jouluostoksetkin pitäisi huomennna tehdä, paketoida lahjat sekä siivota ja leipoa äidin apuna, joten neulonta aikakin voi olla ensi viikolla vähän kortilla, mutta sitten joulunpyhinä on aikaa neuloa.
Hyvää joulun odotusta kaikille!

tiistai 6. joulukuuta 2011

Rusetti tunika -KyJy # 20 on valmis!

Nyt on sitten kaikki KyJy-työt valmiina. Tässä on viimeinen valmistunut.
Rusetti tunika.
Tekoaika: 5.8-4.12.2011
Ohje: Novita syksy 2011 malli 22.
Kenelle: minulle
Lanka: Novita Rose Mohair lila 210 g
Puikot: 5
Koko: S
Kuva ei ole kovin hyvä, mutta se on paras, jonka sain otettua. Olisi pitänyt ottaa kuva ulkona, mutta ei tarennut. Jos siitä nyt jotain selvää saisi. Mielenkiintoisinta tässä oli neuloa tuon yläosan etu- ja takakappaleet. Ne tehtiin hihansuusta hihansuuhun ja muualla paitsi hihoissa on tuollaista kivaa mallineuletta. Sitten ommeltii olka- ja sivusaumat, jonka jälkeen poimittiin alareunasta silmukoita. Sitten vain neulottiin tuo alaosa pyörönä oikeaa, kunhan välillä muisti vähän silmukoita lisätä. Sitten neulottiin tuohon eteen vielä rusetti, hihansuihin kuminauha ja tadaa tunika on valmis. Kyllä tuosta ihan kiva tuli.

Nyt on sitten kaikki Kyjyt tehty. Joululahjoiksi meneviä en ole vielä raportoinut. Eiköhän ne ehdi sitten joulupäivänä. Nyt olenkin sitten viime päivät neulonut joulupalloja. Päivässä saa neulottua yhden ja nyt on jo kolmas tulossa. Niihin jää koukkuun. Esittelen niitä lisää sitten myöhemmin, kun on aikaa. 
Oikein hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille!

perjantai 2. joulukuuta 2011

Pitsityyny -KyJy #23 on valmis!

Viime sunnuntai tuli tyyny valmiiksi samalla kun katsoin Tanssii tähtien kanssa ohjelmaa. Koko viikon on taas ollut koulussa niin kiire, ettei ole ehtinyt kuvia ottaa ja blogata tyynystä. Tänään oli onneksi vapaapäivä ja tiedossa pitkä viikonloppu, joten nyt on aikaa blogata.
Pitsityyny.
Pitsityyny:
Tekoaika: 7.8-27.11.2011
Ohje: Novita syksy 2011 malli 76
Kenelle: minulle sohvaa koristamaan
Lanka: Novita Isoveli luumu 200g
Puikot: 6
Koko: 40 cm x 40 cm
Tämä malli oli juuri sopiva Kyjyä varten. Nopea tehdä, mutta lankaa meni mukavasti ja oi mielenkiintoinen neuloa. Ja minä tykkään tyynyistä. Yhden palasen neuloi parissa illassa ja siihen meni aina tasan kerä lankaa. Siis yhteensä tyyny vei kaksi kerää, kun lankaa jäi juuri sopivasti vielä reunojen ompeluun. Yhdelle sivulle ompelin vielä vetoketjun.

Arvontavoitto.
Voitinhan minä tässä Pieni näyteikkuna -blogin arvonnassa jouluyllätyksen. Palkinto saapui maanantaina ja sieltä tuli kaksi joulupalloa, suklaata ja kaunis kortti. Kiitos vielä Kerttu. Joulupallot roikkuvat verhotangon päissä odottamassa joulukuusta ja lisää palloja kaveriksi, kunhan itsekin saan kokeiltua niiden neulomista. Ja tuo suklaa oli tosi hyvää.

Viimeinenkin kyjy-työ valmistuu varmaan tämän viikonlopun aikana ja tarkoitus on ehtiä blogata siitä viimeistään tiistaina. Nyt yritänkin miettiä, että mitä sitä neuloisi seuraavaksi. Joulupalloja ainakin.
Hyvää viikonloppua kaikille!