sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Violetteja ja pinkkejä muistoja

Tuossa vähän aikaa sitten minun alkoi tehdä mieli kirjoneule pipoa. Ravelrysta hain erilaisia vaihtoehtoja ja La Maison Rililien Green Memories osui aika lähelle mielikuvaani siitä, millainen piposta pitäisi tulla. Eli se päätyi pian puikoilleni.


Tekoaika: 14.-26.2.2015
Ohje: Green Memories by La Maison Rililie, maksullinen malli Ravelrysta
Lanka: Garnstudio DROPS Alpaca vaaleanharmaa (0501) 34 g, keskiroosa (3720) 3 g, tumma roosa (3770) 7 g, harmaan lila (6347) 4 g, lila (4400)  8 g
Puikot: 2.5 joustinneuleeseen ja muuten 3
Muokkaukset: Joustinneuleen neuloin M koon silmukkamäärillä. Alussa neuloin vain kaksi kerrosta edestakaisin ennen kuin aloitin neulomaan pyörönä. Joustinneuleen jälkeen neuloin S koon silmukkamäärillä. 
Fiilis: Tuli tästä lopulta juuri sellainen kuin halusinkin.
Linkki Ravelryn projektiin: Violet and Pink Memories

Tämän pipon neulominen vastusti aika paljon. Ensin aloin neulomaan M koon mukaan, mutta nopeasti totesin, että aloitusreuna oli niin kireä, ettei pipo mahtunut päähäni. Ei auttanut muu kuin purkaa ja aloittaa alusta L koon ohjeen mukaan. Taas neuloin vähän aikaa tyytyväisenä, mutta joustinneuleen valmistuttua huomasin, että vaikka aloitusreuna oli nyt hyvän kokoinen, niin muuten pipo oli aivan liian suuri. Taas piti purkaa ja aloittaa alusta. Lopulta loin silmukat isommilla puikoilla M koon mukaan ja tein turbular cast on:in aloituskerroksia vain kaksi ohjeen neljän sijasta. Vihdoin sain sopivan kokoisen joustimen.


Sitten alkoi taistelu kirjoneuleen kanssa. Ensin kokeilin neuloa sitä ohjeen ehdottamilla 4 mm puikoilla. Melko pian päätin kuitenkin purkaa joustimeen asti, sillä kirjoneule näytti aivan liian löysältä. Vaihdoin 3.5 mm puikkoihin ja aloin neulomaan kirjoneuleosuutta tyytyväisenä. Jälki näytti paljon paremmilta. Vähän pipon valtava koko ihmetytti, mutta jatkoin vain neulomista ajatellen, että eiköhän se ole kuitenkin ihan hyvä. VIRHE! Lopulta piti myöntää päälakikavennuksia tehdessä, että pipo oli aivan liian suuri ja taas piti purkaa. Lopulta neuloin kirjoneule osuudet 3 mm puikoilla ja S koon silmukkamäärällä. 


Mitä siis tästä ja edellisistä lapasista opin? No sen, että kirjoneule käsialani on tosi löysä ja siksi pitäisi muistaa ottaa suositusta pienemmät puikot. Kaikki tämä säätäminen ja purkaminen kuitenkin kannatti. Piposta tuli juuri sellainen kuin halusinkin.

14 kommenttia:

 1. Oi mahtavuus mikä kärsivällisyys sulla onkaan! Mitä sitä ei tekisi täydellisen pipon saamiseksi :)
  Tuosta kuviosta tulee itselleni mieleen jotain muistikuvia lapsuuteni neuleista.

  Mahtavaa maaliskuuta ja ihanien käsitöiden lumoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä minulla taitaa olla aika hyvä kärsivällisyys ainakin käsitöiden suhteen. Tässä tapauksessa tykkäsin tuosta kuviosta niin paljon, että jaksoin säätää pipoa niin kauan, että siitä tuli hyvä.

   Poista
 2. Todella kaunis lopputulos! Joskus se purkaminen ja säätäminen vaan kannattaa. Mulla on muuten sama juttu, että kirjoneulekäsiala on löysää, vaikka muuten pidän käsialaani enemmän tiukkana kuin löysänä. Vuosien saatossa oon oppinut monesta langasta ne silmukkamäärät, mitä kannattaa korkeintaan käyttää jossain tietyssä työssä, mutta välillä silti menee purkamiseksi. (Enkä silti oo vieläkään oppinut tunnolliseksi mallitilkkuihmiseksi.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minä en vielä ole paljon kirjoneuleita tehnyt niin, siksi on vielä vähän hakusessa nuo silmukkamäärät ja puikkokoot. Varsinkin, kun olen tottunut siihen, että yleensä käsialani on tavallista tiukempaa.

   Poista
 3. Vaivannäkö kannatti, hieno pipo! Purkaminen kuuluu neulojan elämään, eivät ne mallitilkutkaan aina totuutta kerro.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Näinhän se on, joissain töissä pitää vain purkaa enemmän ja toisissa vähemmän.

   Poista
 4. Upeaa ja kadehdittavan tasaista kirjoneuletta! Ihanat värit myös :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuossa viimeisessä versiossa tosiaan tuli aika tasaista kirjoneuletta. Isommilla puikoilla tehty kirjoneule ei ollut yhtään niin tasaista.

   Poista
 5. Kaunis ja harmoninen pipo! Kannatti purkaa.

  VastaaPoista
 6. Joskus käy niin että tökkii pahasti neuloessa ja joutuu jatkuvasti purkamaan. Mutta se kannattaa...sait upean pipon! Minä taas neulon liian kireää kirjoneuletta neuloessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niinhän se on, että välillä neule ei onnistu halutulla tavalla. Toivottavasti seuraava projekti onnistuu vähemmällä purkamisella.

   Poista

Kerrothan minulle mitä tykkäsit, kiitos.