lauantai 29. elokuuta 2015

Blogini tarina

Langat solmussa ja puikot hukassa -blogin Illuusia Todellisuuspakolainen haastoi minut kertomaan blogini tarinan. 

Haasteen ohjeet:
1. Haaste on avoin kaikille bloggareille (teema voi olla mikä tahansa). Saat osallistua vasta saatuasi haasteen (ja niitähän voi toki myös pyytää, jos tiedät jonkun saaneen sen).
2. Kirjoita ja julkaise oma tarinasi blogissasi: miten blogisi sai alkunsa, kuinka se on kehittynyt ajan saatossa ja mitkä ovat olleet merkittävimpiä taitekohtia.
3. Haasta mukaa neljä blogia kirjoittamaan oma tarinansa. Mikäli joku kieltäytyy suorilta käsin, voit haastaa jonkun toisen.
4. Muista ilmaista tarinasi yhteydessä linkkeineen päivineen, miltä blogilta sait haasteesi ja kenet haastat mukaan.
5. Mikäli olet Instagramissa, käy halutessasi lisäämässä jonkin kuvasi yhteyteen tagi #blogisitarina. Näin kaikki Instagramissa olevat bloggarit näkevät, kenen kaikkien blogeissa nuo tarinat ovat nähtävillä.

Tässä siis minun blogini tarina:
Keväällä 2008 ylioppilaskirjoitusten jälkeen aikaa yllättäen oli vähän enemmän ja niihin aikoihin löysin ensimmäisen kerran käsityöblogit. Innoissani aloin lukemaan niitä ja samalla heräsi kiinnostus perustaa oma blogi. Käsityöt ovat olleet harrastukseni 7-vuotiaasta asti ja tuntui kivalta ajatukselta, että olisi paikka jossa voisin esitellä tekemiäni töitä muillekin kiinnostuneille. Toisaalta myös ajatus virtuaalisesta päiväkirjasta käsitöistäni viehätti minua. Rohkeutta blogin aloittamiseen piti kuitenkin kerätä muutama vuosi. Vasta elokuussa 2010 uskaltauduin perustamaan blogin Novitan neulomoon. Se tuntui silloin helpolta tavalta kokeilla blogin pitämistä.

Ensimmäisenä tässä blogissa esitellyt Bex-sukat.
Melko nopeasti tuo Neulomon blogin ulkonäön muokkaus mahdollisuudet ja yleisö alkoi tuntua liian suppealta. Niinpä 17. huhtikuuta 2011 perustin tämän blogin. Ensimmäisessä postauksessa esittelin Bex-sukat. Alunperin haaveilin, että tästä tulisi sellainen käsityöblogi, jossa esiteltäisiin monipuolisesti eri tekniikoilla tehtyjä käsitöitä. Kuitenkin aika neulepainoitteinen tämä blogi on ollut ihan alusta asti. Satunnaisesti tulee tehtyä jotain muuta.

Kirjontaakin on tullut vähän harrastettua tämän Ruusu-tyynyn verran

Suurin blogini aikana tekemä työ on tämä virkattu sängynpeite.

Blogini ei sisällöllisesti ole kovin paljon mielestäni muuttunut näiden neljän vuoden aikana. Alkuaikoina ehkä oli enemmän postauksia myös muista jutuista kuin valmistuneista töistä, mutta niitä ei nykyään tule niin paljon tehtyä. Suurin muutos on ehkä siinä millaisia neuleita teen. Aluksi tein melko paljon Novitan langoista ja suomenkielisillä ohjeilla. Vähitellen kuitenkin painopiste on siirtynyt muihin lankoihin ja nykyään käytän enemmän englanninkielisiä ohjeita. Tämän blogin aikana olen myös uskaltautunut suunnittelemaan neuleita.

Ensimmäinen itse suunnittelemani työ, johon kirjoitin myös ohjeen.

Suunnittelemieni Lotka-Volterra sukkien ohje löytyy Ullasta 3/13.
Ennen kaikkea uskon blogini antaneen minulle paljon lisää innostusta käsitöiden tekoon. Kaikki saamani kommentit piristävät aina päivääni. Ja 100 000 sivunkatselun rajakin näkyy juuri menneen rikki. Kiitos siis teille lukijoille. Ilman teitä tämä harrastus ei olisi yhtä kiva. Tässä vielä muutama suosikki työni vuosien varrelta.

Dahlia.

Tätä Taskutakkia olen käyttänyt paljon, ihan suosikki takkini.


Rock Island

Horatio & Oren lapasia olen käyttänyt niin paljon, että viime keväänä niihin tuli reikä (juuri kun olin päässyt ihmettelemästä miten sisko oli saanut omat lapasensa rikki.)

Nyt pitäisi haastaa 4 blogia kertomaan oman tarinansa. Haluaisivatko
Tiia N Langanpäästä kiinni -blogista,
JennyF Puikoissa kakkonen -blogista,
Ingi Ingiknits -blogista ja
Pirena Pirena -blogista
kertoa oman bloginsa tarinan?

torstai 20. elokuuta 2015

Jämälangoista tähdiksi

Lankavarastoni on vähitellen alkanut kasvaa yli sille varatusta tilasta. Siksi päätin, että on aika tehdä asialle jotain ja alkaa käyttää pois lankoja varastostani. Nyt työn alle pääsi Rose Mohair varastoni, joka oli yllättävän suuri. Hiukan aikaa Ravelrya selailtuani päätin käyttää niitä Star-Gazing huiviin.


Star-Gazing:
Tekoaika: 29.6.-25.7.2015
Ohje: Star-Gazing by Lisa Hannes
Lanka: Novita Rose Mohair luumu (795) 63 g, roosa 20 g, violetti (705) 14 g, vaaleanpunainen 21 g, harmaa (043) 18 g ja v. lila (732) 16 g
Puikot: 5.5
Fiilis: Hyvä huivi tuli ja pääsin monesta Rose Mohair jämäkerästä eroon.
Linkki Ravelryn projektiin: Star-Gazing 


Etukäteen pelkäsin tuon tähtineuleen olevan vaikeaa tehdä, mutta vielä mitä. Se oli tosi helppoa ja sillä sai aikaan kivan näköistä neuletta. Tuota mallineuletta voisi käyttää johonkin muuhunkin.

Eri värien sijoittelun tein niin, että pääsin mahdollisimman monesta jämäkerästä eroon. Ja itse asiassa sainkin käytettyä melkein kaikki käyttämäni langat loppuun. Vain pohjavärinä käyttämääni luumua ja harmaata jäi vielä. Lisäksi jäi vielä muutama väri, joita en tähän huiviin saanut mahtumaan.


Vähän kiire tuli saada tämä huivi valmiiksi ennen mökkireissua. Tavoitteena kun oli ottaa siellä kivat kuvat huivista. Siksi piti tämä huivi neuloa loppuun ja pingottaa sukkien neulomisen lomassa. Langanpäät tuli sitten pääteltyä matkalla mökille. Huivi pääsikin heti käyttöön, kun ilmat eivät silloin kovin lämpimät olleet. Mökillä olikin kiva kietoutua tähän huiviin ja mennä ulos lukemaan.

lauantai 15. elokuuta 2015

3 kertaa 11 kysymystä

Viime aikoina blogeissa on kiertänyt paljon Liebster Award tunnustus. Minullekin se on ehditty antaa jo peräti kolme kertaa. Kiitos Johannalle Tavaroiden taikamaailma -blogista, malinille ME made -blogista ja rouva Sammakolle Sammakon sunnuntai -blogista.

Haasteen säännöt ovat:
1. Kiitä sinut nimennyttä bloggaajaa ja laita linkki hänen blogiinsa.
2. Vastaa sinut nimenneen bloggaajan 11 kysymykseen.  
3. Nimeä ja linkkaa 11 Liebster Awardin ansaitsevaa blogia, joilla on alle 200 seuraajaa.
4. Keksi 11 uutta kysymystä blogisteille.

Ensin Johannan kysymykset:
1. Miksi aloitit bloggaamisen?
Seurasin ensin muutaman vuoden muiden blogeja ja samalla heräsi kiinnostus perustaa oma blogi. Lähinnä halusin jakaa tekemiäni käsitöitä muiden asiasta kiinnostuneiden kanssa.
2. Mitkä asiat saavat sinut kiinnostumaan jostain blogista (esim. kuvat, tekstit, ulkoasu)?
Minulle tärkeintä on sisältö. Seuraan eniten blogeja, joista saan inspiraatiota omiin käsitöihini. Hyvät kuvat ja mielenkiintoiset tekstit ovat plussaa.
3. Mikä on paras kommentti, jonka olet blogissasi saanut?
 Eipä nyt tule mitään erityistä kommenttia mieleen. Arvostan kaikkia kommentteja joita olen saanut.
4. Jos sinulla on to do -lista, niin mitä se sisältää?
Minulla on Ravelryssa jono, joka sisältää tällä hetkellä 563 neuletta ja virkkuuta. Kaikkia jononi juttuja en saa koskaan toteutettua, mutta sitä on hauska selata, kun ei tiedä mitä tekisi seuraavaksi. Eniten jonossani taitaa olla sukkia ja toiseksi eniten takkeja/puseroita. Lisäksi mielessäni on to do -lista, jolla on muita käsitöitä esimerkiksi ompelua ja kirjontaa.
5. Kuinka kriittinen olet omaa blogiasi kohtaan?
Välillä olen tosi kriittinen, kuvat eivät ole tarpeeksi hyviä ja kaikki kirjoittamani kuulostaa tyhmältä. Välillä taas annan mennä vaan, varsinkin jos on kiire blogata.
6. Mikä bloggaamisessa ärsyttää, jos ärsyttää?
Välillä ärsyttää kuvaaminen. Kuvaajani ei välillä ole kovin yhteistyö haluinen.
7. Kuinka paljon "markkinoit" omaa blogiasi? (esim. facebook, instagram)
Blogillani on sivu facebookissa ja tili instagramissa. Lisäksi mainostan uusimpia postauksia facebookin Käistyöblogit ja välillä myös Neulonta ryhmissä.
8. Otatko blogisi kuvat itse vai onko sinulla ns. hovikuvaaja?
Siskoni olen palkannut hovikuvaajakseni. Välillä kuvaan myös itse.
9. Mihin omaan postaukseesi olet erityisen tyytyväinen ja miksi?
Yksikään postaukseni ei tosiaankaan ole onnistunut mielestäni täydellisesti. Siksi on vaikea sanoa olenko yhdestäkään postauksesta erityisen ylpeä. Ylivoimaisesti eniten blogini postauksista on katsottu tätä pöllösukka postausta. Ehkä olen siis siitä kaikista ylpein.
10. Mitä haluaisit sanoa lukijoillesi nyt?
Toivottavasti viihdytte blogini parissa.


Malinin kysymykset:
1. Mistä itse tekemästäsi käsityöstäsi olet ylpein?
Kahdesta työstä olen ylpeä. Ensimmäinen on vuosi sitten valmiiksi saamani sängynpeite. Ja toinen on ennen tätä blogiani neuloma liina.

2. Onko sinulla jokin lempiohje johon huomaat palaavasi aina säännöllisin väliajoin?
Ei ole. En oikein tykkää tehdä monta kertaa samaa mallia. 
3. Paras koulukäsityömuistosi?
 Tykkäsin koulukäsitöistä ja hyviä muistoja on sieltä paljon. Yksi niistä on ainakin, kun kudottiin (kangaspuilla) liinaa eri tilassa kuin missä muut oli. Sinne toiseen huoneeseen aina sai ottaa kaverin mukaan. Siellä sitten satiin rauhassa kaverin kanssa tehdä käsitöitä. Se oli kivaa. 
4. Entä huonoin koulukäsityömuistosi?
Huonoin muisto oli ehkä se, että yhtä valinnaista käsityö kurssia ei järjestetty, kun halukkaita ei ollut tarpeeksi. Minua se harmitti kovasti, koska se kurssi kuulosti mielenkiintoiselta. Siellä oli tarkoitus tutustua vähän harvinaisempiin käsityö lajeihin esimerkiksi neulekoneella neulomiseen. 
5. Miksi päätit ryhtyä bloggaamaan?
Tähän vastasin jo, katso Johannan ensimmäinen kysymys. 
6. Mihin haluaisit seuraavaksi matkustaa?
En pahemmin välitä matkustamisesta. Kotona on paras. 
7. Millainen ruuanlaittaja olet?
Varmaan aika perusruuanlaittaja. Ruuanlaitto ei ole lempihommiani, mutta leipomisesta tykkään. 
8. Suklaakakku vai juustokakku?
Molemmat kelpaa, mutta juustokakkuja tykkään tehdä enemmän. 
9. Lempikuukausi?
Heinäkuu. 
10. Mikä biisi soi juuri nyt päässäsi?
Tällä hetkellä ei ihme kyllä mikään. 
11. Onko sinulla muita harrastuksia kuin käsitöiden tekeminen?
Minä luen paljon.

Ja rouva Sammakon kysymykset:
1. Rakkain koskaan tekemäsi käsityö?
Se taitaa olla ensimmäisenä neuleenani 7-vuotiaana tekemäni nalle.
Ensimmäinen tekemäni nalle oikealla ja samalla ohjeella 15 vuotta myöhemmin tehty nalle vasemmalla.

2. Mitä muuta harrastat kuin käsitöitä?
Tähän vastasin jo, katso malinin 11. kysymys. 
3. Bravuurinumerosi keittiössä?
En tiedä onko ihan bravuuri, mutta tykkään tehdä juustokakkuja. 
4. Lempilankasi?
Vaikka Louhittaren luolan Väinämöinen. 
5. Harrastatko liikuntaa? Suosikki lajisi?
Pyrin liikkuumaan mahdollisimman paljon. Kesäisin tykkään pyöräillä. 
6. Lempiblogisi?
Missä neuloimme kerran on yksi suosikeistani. 
7. Suosittele jotain hyvää kirjaa?
Olen tykännyt kovasti Enni Mustosen uusimmasta sarjasta, joka alkaa kirjasta Paimentyttö. Siinä kerrotaan Iida nimisestä palvelustytöstä, joka pääsee suomalaisten merkkihenkilöiden koteihin töihin, esimerkiksi Topeliukselle ja Sibeliukselle. 
8. Koska aloitat jouluvalmistelut?
Marras- joulukuun vaihteessa. 
9. Suosikkiartistisi?
Sanotaan vaikka Johanna Kurkela. 
10. Paljonko on paljon lankaa?
Jos puhutaan lankavaraston koosta, niin 25 kg. 
11. Paras neule-/virkkausniksisi? 
Nykyään tykkään lankakerän vaihdon yhteydessä letittää uutta ja vanhaa lankaa yhteen. Tällä videolla näytetään miten se tapahtuu.
  
En nyt taida haastaa ketään mukaan. Tämä haaste on kiertänyt jo niin laajasti joka blogissa, että alkaa olla vaikea löytää ketään, joka ei ole tätä vielä saanut. 

lauantai 8. elokuuta 2015

Kuudes ja viimeinen etappi

Tour de sock -kisan viimeinen kierros käytiin heinäkuun loppupuolella. Ohje ilmestyi joskus yöllä, mutta minä en jaksanut sen takia herätä vaan aloitin neulomisen vasta aamulla. Ohje oli ihan kiva. Mitään suurta innostusta se ei kuitenkaan aiheuttanut. Ohje oli ehkä vähän liian helppo viimeiselle kierrokselle.


Nordic Stripes:
Tekoaika: 22.-24.7.2015
Ohje: Nordic Stripes by Tobi Beck
Lanka: Lanitium ex Machina Basic Sock värissä Battleship 39 g, Regia uni valkoinen (01992) 27 g ja kasa eri jämäsukkalankoja.
Puikot: 2.25
Koko: M
Fiilis: Ihan kivat sukat!
Linkki Ravelryn projektiin: Tour de Sock 2015, stage 6: Nordic Stripes


Tässä mallissa annettiin tavallista vapaammat kädet muokkauksien suhteen. Värejä sai käyttää miten halusi, kunhan mukana oli vähintään  kolmea väriä. Eri kirjoneule raidat sai tehdä missä järjestyksessä haluaa, kunhan kaikkia käytti ainakin kerran. Tätä mallia varten olin valinnut etukäteen tumman harmaan Lanitiumin langan. Ohjeen nähtyäni ajattelin ensin muuttavani suunnitelmaa ja käyttää pohjavärinä pinkkiä. Ehdin jopa vähän aloittaa sillä värillä. Mutta sitten keksin neuloa raitojen kuviot eri sateenkaaren väreillä ja ajattelin harmaan pohjavärin vähän rauhoittavan kokonaisuutta.


Malli oli aika nopea neulottava. Minulla neulomista hidasti vain lähestyvä mökkiloma, jota varten piti käydä kirjastossa ja saada yksi toinenkin neule valmiiksi ja pigotukseen. Päivässä kuitenkin valmistui aina yksi sukka.


Kaikista hidasteista huolimatta sijoituin viimeisellä kierroksella sijalle 30. Yllättävän hyvin ottaen huomioon, että malli oli niin helppo. Kokonaiskisassa olin 37. Kisa meni siis paremmin kuin uskalsin odottaakaan. Muutenkin oli kisaaminen yllättävän kivaa. Vielä en tiedä osallistunko ensi vuonna. Mallit olivat kivoja, mutta nyt ainakin tuntuu siltä, että en ehkä jaksa ensi vuonna kisata. Mutta mieli ehtii kyllä vuodessa muuttua.

Tässä vielä kaikki vuoden 2015 Tourin sukat.