sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Rinsessa

Tuossa vähän aikaa sitten tuli sellainen tilanne, että kaikki kesken olevat neuleet alkoivat olla valmiita tai muuten jumissa. Seuraavan neuleen malli oli jo valittu, mutta lankaa ei vielä siihen ollut. Ilman neulettakaan ei osaa olla, joten piti keksiä jokin nopea välityö. Ei siis auttanut muu kuin mennä katselemaan Ravelryn jonoani. Olen sen alkuun kerännyt sellaisia malleja, joihin olisi jo lankakin valmiina. Sieltä jonon alusta nappasinkin puikoille Rinsessa kämmekkäät.


Rinsessa:
Tekoaika: 30.8.-6.9.2015
Ohje: Rinsessa kämmekkäät by Sirkku Siiskonen 
Lanka: Novita Wool vaalean liila (727) 45g
Puikot: 3
Muokkaukset: Tein varresta pitemmän ja peukalokiilaan lisäsin yhden kerran ohjetta enemmän. Helmet laitoin eri tavalla kuin ohjeessa on neuvottiin.
Fiilis: Kivat kämmekkäät ja mukava välityö.
Linkki Ravelryn projektiin: Rinsessa

Tämä ohje on jonossani ollut toukokuusta 2011 lähtien. Kauan on siis tämä malli saanut odotella toteutusta. Luultavasti syynä on ollut se, ettei tällaisille kämmekkäille ole kovin paljon käyttöä. Nyt muutamana talvena olen sisällä tietokoneella istuessa haaveillut kämmekkäistä sisäkäyttöön. Sellaiseen käyttöön nämäkin taitavat päätyä.


Helmiä en halunnut etukäteen pujottaa lankaan niin kuin ohjeessa neuvottiin, vaan lisäsin ne yksitellen neuleeseen niin kuin olen tottunut. Lisäksi laitoin helmet hiukan eri kohtaan niin, että ne asettuivat keskelle "palmikkoa". Lisäsin helmet aina mallikerran kolmannella kerroksella "palmikon" keskimmäiseen silmukkaan.


Ohje oli enimmäkseen selkeä. Ainoa asia mistä vähän valitan on, että ohjeessa olisi voinut selkeämmin kertoa, mikä osa on kämmekkään selkämystä johon helmet laitettiin. Tämä jäi minulle hieman epäselväksi (tai sitten en vain osaa lukea) ja siksi jouduin tekemään peukalot vähän eri kohtaan kuin ohjeessa neuvottiin. Mutta tuskin sillä on suurta merkitystä. Muuten malli oli mukavan helppo, mutta mallineule piti kuitenkin mielenkiinnon yllä. Siis ihan kiva väliprojekti tämä oli

sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Virheitä

Vuosi sitten elokuussa pääsin viettämään viikon Jyväskylässä opiskelemassa. Heti kun kuulin reissusta ensimmäinen ajatukseni oli, että pääsisin käymään Titityyssä. Ja vaikka kiirettä piti niin Titityyssä kävin. Sieltä tarttui matkaan 400 g Louhittaren luolan Pohjan neito -lankaa. Kotona kuitenkin huomasin, että olisi ehkä kannattanut ostaa sitä enemmän, koska tuolla määrällä ei oikein haaveilemaani villatakkia saa aikaan, eikä kyseistä väriä löytynyt enään mistään. Vähän aikaa malleja selailtuani keksin, että voisin tehdä raidallisen villatakin. Sitten tuli vastaan Sterling Rose malli ja tiesin, että tässä oli se etsimäni malli.


Sterling Rose:
Tekoaika: 25.7.-4.9.2015
Ohje: Sterling Rose by Toby Roxane Barna
Lanka: DROPS Merino Extra Fine valkoinen (01) 358 g ja Louhittaren luolan Pohjan Neito magenta 267 g
Puikot: 4
Koko: tehty sekoituksena 36'' ja 34'' ohjeista tavoitteena koko 38''
Fiilis: Ihanan pehmeä kääriytymisneule, vaikka etuliepeistä tuli hiukan liian isot.
Linkki Ravelryn projektiin: Sterling Rose

Takki pääsi puikoille tänä kesänä mökkireissulla. Mallitilkun perusteella päätin tehdä omaa kokoani pienemmän koon. Melko pian huomasin, että takista oli kuitenkin tulossa liian suuri. Eli jouduin purkamaan aloittamaan vielä pienemmän koon. Vähän aikaa neulottuani unohdin kuitenkin, että mitä kokoa olin tekemässä, ja jatkoin takkia isomman koon mukaan. Ja meni aika kauan ennen kuin huomasin virheeni. Onneksi vahinko ei ollut kovin suuri.  Hihoista tuli näin juuri sopivan levyiset ja ajattelin, ettei etuliepeiden leveydellä ole niin paljon merkitystä. Takakappaleeseen virheelläni ei onneksi ollut vaikutusta. Lopun takin sitten sovelsin itselleni sopivaksi.


Ohjeeseen en ollut kovin tyytyväinen. Heti aloituksen sovelsin eri tavalla. Ohjeen mukaan tehtynä tuohon olkapäälle olisi tullut yksi paksumpi raita, joka oli helppo välttää aloittamalla raidoitus eri värillä kuin loi silmukat. Lisäksi loin olkapään silmukat Judy's magic cast on:lla ja siinä välissä niskan silmukat tavallisesti, että olkapäälle ei muodostuisi saumaa.


Toinen ärsyttävä asia ohjeessa oli, että kaikki muotoilujen väliset mitat annettiin raitojen lukumääränä. Koska minulla ei melkein koskaan ole sama kerrostiheys kuin ohjeessa, arvostan enemmän sellaisia ohjeita, joissa annetaan aina sentteinä paljonko pitää neuloa ennen seuraavia lisäyksiä/kavennuksia. Nyt ne piti laskea itse.


Myöskin mallin pitsi vaikutti hiukan oudolta. Hiukan jo harkitsin muuttavani pitsin joksikin muunlaiseksi pitsiksi ja hihansuuhun vähän kokeilinkin jotain muuta. Pitäydyin kuitenkin ohjeen pitsissä ja kyllä se pingotuksen jälkeen näyttää ihan hyvältä.

 
Takin valmistuttua kastelin sen (niin kuin aina teen) ja varovasti pingotin pitsit auki, mutta varoin etten venytä muuta takkia. Siitä huolimatta hihat venähtivät niin paljon, että jouduin purkamaan niistä pari raitaa pois. Myös etulieppeet ovat mielestäni hiukan liian isot, mutta kyllä tästä silti ihan käytettävä takki tuli.