sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Sydämet sekaisin

Pari viikkoa sitten, kun esittelin omia lapasiani kerroin, että siskon lapaset olivat menneet rikki. Hänellekin piti siis neuloa uudet lapaset. Sopivaa malli ei vain tahtonut löytyä vaikka esittelin hänelle vaikka kuinka paljon eri vaihtoehtoja. Alkoi jo vaikuttaa siltä, että siskon pitäisi suunnitella lapasensa itse. Kerran hän sitten kertoi mitä halusi lapasissaan olevan. Sitä selitystä kuunnellessa mieleeni tuli eräs lapasmalli, joka tuntui sopivan hyvin siskon toiveisiin. Ja sehän yllättäen kelpasi hänelle.


Tangled Hearts:
Tekoaika: 4.-13.2.2016
Ohje: Tangled Hearts by Natalia Moreva
Lanka: Eri sukkalankojen jämiä yhteensä n. 55 g
Puikot: 2.75 mm
Fiilis: Näistä tuli ihanat! Mutta siskon tiukkojen vaatimusten täyttäminen ärsytti.
Linkki Ravelryn projektiin: Tangled Hearts


Ensimmäisen yrityksen tein 2.5 mm puikoilla, koska minun Perianthit ovat käytössä osoittautuneet hiukan liian harvoiksi ja niiden läpi tuulee. Siksi yritin tietoisesti neuloa tiukempaa kirjoneuletta kuin yleensä. Sehän sujui lopulta liiankin hyvin ja ensimmäisestä yrityksestä oli tulossa liian pienet. Ei siis auttanut muu kuin purkaa puolikas lapanen ja aloittaa uudestaan isommilla puikoilla.


Toisella yrityksellä onnistui paremmin ja lapaset valmistuivat nopeasti. Tämä oli siitä mukava malli, että pitkiä langanjuoksuja ei ollut montaa ja enimmäkseen lankojen sitomisesta ei tarvinnut huolehtia. Ensin siis neulottiin mustavalkoiset lapaset. Niiden valmistuttua osa sydämistä väritettiin silmukoita jäljentämällä. Tämä oli se kriittinen kohta, että lapaset sopivat siskolle. Värit valittiin tarkasti ja niiden järjestyksenkin piti olla tietty. Sitten minä sain kuningas idean ja värittää sydämet toiseen lapaseen peilikuvana. Tein sen kysymättä siskon mielipidettä ja väärinhän se meni. Tein sydämet oikeassa järjestykseen oikean käden lapaseen, kun siskon mielestä sen olisi pitänyt olla vasemman käden lapasessa oikein. Onneksi sain puhuttua siskon ympäri siihen, että värit menisivät molemmissa lapasissa samalla lailla, ettei ihan kaikkia sydämiä tarvinnut värittää uudelleen.


Vaikka siskon oikkujen täyttäminen ollut kovin kivaa, niin muuten kyllä tykkäsin tästä mallista. Ohje oli sikäli yllätyksellinen, että siinä oli 4 eri versiota, kolme 64 silmukalle ja yksi 56 silmukalle. Minä tein vaihtoehdon yksi, mutta muutkin olivat kivoja. Ohjeessa ei tekstiä ollut, pelkkä kaavio, mutta sehän riittää hyvin, jos yhtään on lapasia neulonut. Ainoa mitä piti vähän miettiä oli aloitus. Minä neuloin alkuun 4 kerrosta 1 kiertäen oikein, 1 nurin joustinneuletta ennen kuin aloin seuraamaan kaaviota.


Hyvää ystävänpäivää kaikille! 

lauantai 6. helmikuuta 2016

Edith-matto

Olen jo pitkään ihastellut virkattuja mattoja ja haaveillut sellaisen tekemisestä. Itse asiassa aloitinkin jo virkkaamaan Juhannusruusu mattoa monta vuotta sitten, mutta se kaatui siihen, ettei minulla ollut tarpeeksi kudetta. Vuonna 2012 kävin Kempeleen mattokutomosta ostamassa trikookudetta virkattua mattoa varten. Ennen joulua järjestelin kaappejani ja nuo kuteet tulivat vastaan. Silloin päätin, että nyt nuo täytyy käyttää pois viemästä tilaa kaapissani (jossa on muutenkin ihan liikaa käsityötarvikkeita).


Edith:
Tekoaika: 29.1.-4.2.2016
Ohje: 147-16 Edith by DROPS design
Materiaali: puuvilla trikookude violetti 920 g
Koukku:  8 mm
Koko: Halkaisija n. 77 cm
Fiilis: Olisin halunnut virkata isomman, mutta kude loppui kesken.
Linkki Ravelryn projektiin: Edith


Ennen aloitusta haaveilin virkkaavani matosta isomman kuin ohjeessa, niin että noita pitsi osuuksia olisi tullut kolme. Sillä lailla matto näytti kivemmalta mitä olen muiden toteutuksia katsonut. Aina ei vain kaikki mene niin kuin suunnittelee. Kude riitti täsmälleen ohjeen kokoiseen mattoon. Seuraavaa kerrosta jäljellä olevalla kudemäärällä ei saanut tehtyä (minä kyllä kokeilin). No ihan kiva siitä tuli noinkin.


En usko, että tämä jää viimeiseksi virkkaamakseni matoksi. Saa vain nähdä montako vuotta menee ennen kuin innostun taas maton virkkaamisesta.