lauantai 21. kesäkuuta 2014

Viiden vuoden urakka valmis

Olen minä tehnyt muutakin kuin neulonut sukkia. Uusia sukkaohjeita odotellessa sain viimeisteltyä ainoan ikuisuusprojektini, viisi vuotta sitten aloittamani sängynpeitteen.


Pitkään haaveilin sängynpeitteen virkkaamisesta, mutta ajattelin sen olevan liian iso urakka. Kun melkein viisi vuotta sitten ilmestyi Kauneimmat käsityöt lehti, jossa oli kaunis sängynpeitteen malli, piti minun kuitenkin päästä heti aloittamaan. Onneksi äidin varastoista löytyi siihen hätään vähän kalalankaa, jolla sain peitteen alulle. Palasia virkkasin peitteeseen vähitellen. Pidin sääntönä sitä, että uutta neuletta ei saanut aloittaa ennen kuin yksi palanen lisää oli virkattu. Välillä lipsuin tästä, jos lanka oli esimerkiksi loppu enkä ollut saanut hommattua lisää. Mutta vastapainoksi joskus neuleiden välissä valmistui enemmän kuin yksi palanen.


Viimeinen palanen valmistui muistaakseni viime maaliskuussa, jolloin aloitin virkkaamaan reunapitsiä. Ajattelin ensin, että virkkaisin reunapitsin vain toiseen pitkään reunaan, siihen ainoaan joka peiton ollessa sänkyni päällä jäisi näkyviin. Mutta ennen kuin pitsiä oli tarpeeksi, lanka loppui. Pari kuukautta meni ennen kuin sain taas lisää lankaa hommattua. Samalla syntyi päätös, että pitsi tuleekin kiertämään koko peiton ympäri, kun lankaakin on taas reilusti. Pitsiä olen nyt virkkaillut tässä alkukesän aikana sukkien välissä.


Olin arvioinut paljonko pitsiä pitäisi virkata, mutta kun alkoi hirvittää, että lanka loppuu taas, piti kokeilla miten pitsi kannattaisi kiinnittää. Samalla huomasin, että olin virkannut jo vähän liikaa. Kiinnitysvaiheessa kokeilin vielä eri tapoja ennen kuin löytyi täydellinen ja lopulta sitä pitsiä oli jo reilu kolme metriä liikaa. En raaskinut purkaa ylimääräistä vaan leikkasin pitsin poikki sopivasta  kohtaa ja nyt minulla odottaa kolme metriä virkattua pitsiä sopivaa käyttökohdetta.


Peitosta tuli tosi raskas. Ei ollut kiva kiinnittää pitsiä hieman yli 4 kiloa painavaan peittoon. Mutta kyllä se silti kannatti, lopputulos on upea. Viiden vuoden uurastus ei todellakaan mennyt hukkaan.


Sängynpeite:
Tekoaika: 29.8.2009-18.6.2014
Ohje: Kauneimmat käsityöt 5/2009 malli 27. Peite kuusikulmioista
Lanka: Novita Kalalanka 9-säikeinen 4 533 g (myös ylimääräisen pitsin osuus mukana, itse peitto painoi n. 4 200 g)
Koukku: 2.5
Koko: n. 240 cm x 150 cm
Muokkaukset: Palat virkkasin kiinni toisiinsa sitä mukaan, kun niitä valmistui. Puolikkaat palat virkkasin edestakaisin, enkä katkaissut lankaa joka kerroksen jälkeen niin kuin ohjeessa käskettiin. Reunapitsin kiinnitin virkkaamalla.
Fiilis: Iso urakka, mutta lopputulos on upea. Nyt on vähän tyhjä olo.
Linkki Ravelryn projektiin: Bedspread

lauantai 14. kesäkuuta 2014

Ei kahta ilman kolmatta

Viime sunnuntaina alkoi kuudes kierros Sock Madnessissa. Malli oli kaunis ja ensin minulla oli hankaluuksia valita sopiva väriyhdistelmä siihen. Aloitus siis viivästyi vähän ja muutenkaan ei ollut enää innostusta kilpailla enää tosissaan, joten neuloin nämä kaikessa rauhassa nautiskellen ainoana tavoitteena saada sukat valmiiksi ennen seuraavan kierroksen alkua.


Vasta ohjetta tarkemmin lukiessa huomasin, että jälleen kerran pääsen neulomaan onteloneuletta. Varren koristeraidan lisäksi kantapää, pohja ja varpaat ovat tehty onteloneuleella. Etuosan kuvio on tehty taas kirjoneuleella. Varressa joutui vähän kikkailemaan, kun joka toisella kierroksella kirjoneuleen kuviovärin lanka oli väärässä reunassa. Joka toinen kerros tehtiin siksi niin, että neulottiin ensin vain pohjavärin silmukat ja kuviovärin silmukat nostettiin neulomatta. Sitten työ käännettiin ja neulottiin nurin kuviovärin silmukat ja pohjavärin silmukat nostettiin neulomatta. Ihan jännä tekniikka, mutta ei siitä suosikkiani tullut, koska sitä ei voinut tehdä magic loopilla. Siksi ensimmäisen sukan varren tein sukkapuikoilla, joka ei oikein sujunut ja siksi kokeilin toisen varren tehdä kahdella pyöröpuikoilla. Ei sekään kyllä kovin hyvä tapa ollut ja siksi heti kuin vain mahdollista vaihdoin yhteen pyöröpuikkoon ja magic looppiin.


Tykkään kovasti näiden sukkien ulkonäöstä. Ja tosi lämpimät näistä myös tuli eli taas on talven varalle valmistuneet uudet sukat. Tämä oli myös siitä mukava malli, että mallineuleet olivat niin yksinkertaisia ja loogisia, että koko ajan ei tarvitse seurata ohjetta.


Niin kuin ehkä arvasitte en päässyt enää jatkoon tällä kierroksella. Joukkueemma ensimmäinen sukka valmistui tiistain ja keskiviikon välisenä yönä, kun minulla oli vasta ensimmäinen sukka valmis. Mutta ei se mitään haittaa. Olen oikeastaan aika hämmästynyt, että pääsin näinkin pitkälle. Taidan joka tapauksessa neuloa myös ne finaalikierroksen sukat heti ohjeen ilmestyttyä, jos malli vain yhtään miellyttää.


Chill Thrill:
Tekoaika: 8.-13.6.2014
Ohje: Chill Thrill by Anita Grahn, ohje tulee kaikkien saataville kisan jälkeen Ravelryyn
Lanka: Four Seasons Gründl Hot Socks väreissä magenta (36) 56 g ja siniturkoosi (82) 38 g
Puikot: 2.5
Koko: M
Muokkaukset: kantalapussa 4 kerrosta ohjetta enemmän (olisi voinut olla enemmänkin, mutta se ei oikein sopinut enää kuvioon), kiilakavennukset tein alusta asti joka toinen kerros
Fiilis: Kauniit sukat, mutta varren neulomisesta en tykännyt.
Linkki Ravelryn projektiin: Chill Thrill