lauantai 27. elokuuta 2016

Olympia neulontaa Julia sukkien kanssa

Muissa blogeissa hehkutetaan jo täyttä häkää Puikkomaisterin lapaskirjaa, kun minä vasta innostuin hänen sukkakirjastaan. (Lapaskirjakin on kyllä varauksessa kirjastosta.) Ensimmäisenä sukkakirjasta päätyi puikoille kauniit Julia pitsisukat. Samalla haastoin itseni neulomaan ne olympialaisten aikana Ravelryn Ravellenic Games kisassa. Minulla on näköjään perinne neuloa kesä olympialaisten aikana polvisukat. Lontoon olympialaisten aikaan neuloin Lissajous sukat.


Puikkomaisterin ohje oli hyvä ja siksi sukat syntyivät ilman suurempia ongelmia. Ensin vähän epäilytti, koska ohjeessa ei tehdä ollenkaan pohjelisäyksiä vaan sukan varren ympärysmittaa kasvatetaan puikkokokoa suurentamalla. Se kuitenkin oli oikein toimiva systeemi. Ainoa syy, jonka vuoksi jouduin sukkaa purkamaan oli se, etten sovittanut sukkaa ahkerasti niin kuin Puikkomaisteri neuvoi. Siksi jouduin purkamaan yhdessä vaiheessa melkein valmiin sukan varren kokonaan, kun varsi hiukan kiristi yhdestä kohdasta. Mutta se kannatti. Nyt sukat istuvat jalkaani täydellisesti.


Tuntuu, että en ole koskaan neulonut näin hyvin istuvia sukkia. Missään vaiheessa ei ole tuntunut, että varret valahtaisivat alas. Osa syynä siihen on varmasti sukkanauhat, joiden toteutus on todella toimiva tässä mallissa. Erityisesti tykkään siitä, kuinka ne voi jättää piiloon taitteen alle.


Purkamisesta huolimatta sukat valmistuivat aikataulussa ennen olympialaisten päättymistä. Ja ylimääräistä aikaakin jäi vielä yksi kokonainen päivä. Eli oikein onnistunut projekti.

Julia:

Tekoaika: 6.-20.8.2016
Ohje: Julia by Tiina Kaarela Puikkomaisterin sukkakirjasta
Lanka: DROPS Fabel violetti (104) 161 g
Puikot: 2.25 mm, 2.5 mm, 3 mm, 3.5 mm
Koko: 39
Fiilis: Hyvä ohje, jolla sai aikaan kauniit ja hyvin istuvat sukat
Linkki Ravelryn projektiin: Julia

sunnuntai 21. elokuuta 2016

Käsintehty essu

Viime vuoden marraskuussa ilmestyneessä Suuressa Käsityölehdessä oli ohje kivan näköiseen essuun. Siitä tuli äidin kanssa puhetta joulun alla ja kävi ilmi, että me molemmat oltiin ihastuttu siihen. Niinhän siinä sitten kävi, että yhdestä joululahjapaketista löytyi kangas tuohon essuun.


Ompelun aloittaminen on minusta vaikeaa, koska ensin pitää uskaltaa leikata kangas pienemmiksi paloiksi. Siksi essunkin aloittaminen venyi helmikuun loppuun. Kankaiden leikkaamisen jälkeen homma alkaa yleensä sujua, mutta en minä silti ajanpuutteen takia saa ompeluprojekteja etenemään kovin nopeasti. Vasta pääsiäisenä sain essun ommeltua valmiiksi. Suurimpia ongelmia aiheutti napinläpi, joka ommeltiin tuohon etulapun toiseen etureunaan niskahihnaa varten. En ole koskaan pitänyt siitä millaisia napinläpiä ompelukoneeni ompelee ja tämä napinläpi epäonnistui täysin. Päädyin sitten ompelemaan napinläven käsin äidiltä löytyneellä napinläpilangalla.



Napinlävestä tuli lopulta ihan hyvä, mutta siitä syntyi myös uusi hidaste. Eniten tykästyin essussa edessä olevaan kirjottuun kuvioon. Se piti sitten tietenkin kirjoa samalla värillä kuin käyttämäni napinläpilanka. Mutta eihän minun eikä äidin varastoista löytynyt saman väristä kirjontalankaa. Vasta toukokuussa sain käytyä sellaisessa kaupassa mistä löysin sopivan väristä kirjontalankaa.


Seuraava ongelma oli kuvion siirtäminen kankaalle. Kokeilin erivärisiä jäljennyspapereita, mutta en millään niistä saanut kuviota tarpeeksi selkeästi esiin. Lopulta päädyin piirtämään kuvion vapaalla kädellä kankaalle. Kirjoessakin jouduin purkamaan ja tekemään uudestaan monta kertaa ennen kuin olin tyytyväinen kuvioon. Ei tuosta ihan täydellinen tullut, mutta kyllä se menettelee. Jos jollain on hyviä vihjeitä, miten kuvion saa helposti siirrettyä kankaalle kirjontaa varten, niin otan ne kiitollisena vastaan.


Kesälomalla otin lopulta loppukirin ja kirjoin essun valmiiksi. Hyvä essu siitä tuli ja sellaiselle minulla onkin tarvetta. Jospa nyt vaatteeni pysyisivät puhtaampina leipoessa.


Käsintehty essu

Tekoaika: 28.2.-23.7.2016
Ohje: 24. Essu Suuresta Käsityölehdestä 11-12/2015
Kangas: pellavaa
Kirjontalanka: Anchor väri #70
Fiilis: Ihan OK tästä tuli

sunnuntai 14. elokuuta 2016

TDS 2016: Entanglements

Viimeinen Tour de Sock kisan ohje oli mielestäni tämän vuoden kisan hauskin. Siinä palmikon kiertojen paikat arvottiin, joten kaikkien sukista tuli erilaiset. Sukat ovat joustinneuletta, josta arvottiin mitkä kolme oikeaa raitaa kullakin mallikerralla liikkuvat ja mihin suuntaan. Vähän aikaa sai ohjetta tavata, että tajusi miten homma toimii, mutta aika nopeasti sitä pääsi kärryille mitä piti tehdä.


Sukat aloitettiin varpaista. Kiilalisäysten aloituksen kanssa minulla oli vähän ongelmia. Ne piti tehdä kolmen kerroksen välein, kun itse olen tottunut tekemään ne joka toinen kerros. Lisäksi olisin halunnut tehdä kiilalisäyksiä hiukan ohjetta enemmän, että kantalapusta olisi tullut hiukan korkeampi. Se ei kuitenkaan onnistunut, koska muuten sukkien terästä olisi tullut liian pitkät, enkä enää jaksanut purkaa. Kantapää oli hyvä (lukuun ottamatta sitä liian lyhyttä kantalappua). Sitä voisin käyttää toistekin. Lopussa jännitystä aiheutti langan riittävyys. Varsista piti tehdä aikapitkät ja nämä sukat söivät muutenkin aika paljon lankaa. Mutta loppu hyvin kaikki hyvin ja lanka riitti. Toisen sukkaan tein samat palmikonkierrot peilikuvana,
























Lankana käytin Onionin Nettle Sock Yarnia. Sukkalankaa, joka sisältää nokkosta. Lanka on kiinnostanut minua pidemmän aikaa, mutta vasta nyt sain kokeiltua sitä. Ja tykkäsin kyllä langan neuletuntumasta. Hiukan olen kuullut huhua, että kestävyys ei ole kovin hyvä, mutta sen sitten näkee kuinka kauan nämä sukat kestävät. Kova hinku kyllä tuli neuloa, jokin pusero tai takki tästä  langasta,


Ahkerasti taas neuloin sukkia pari päivää, mitä nyt välillä piti käydä mustikassa. Sijoitus oli kuitenkin taas hyvä, kun olin 31.

Entanglements:

Tekoaika: 21.-23.7.2016
Ohje: Entanglements by ShaylaMyst
Lanka: ONION knit Nettle Sock Yarn vaalean violetti (1007) 93 g
Puikot: 2.25 mm
Koko: medium
Fiilis: Näitä oli hauska neuloa!
Linkki Ravelryn projektiin: Tour de Sock 2016, stage 6: Entanglements


Kokonaistilanteessa olin tämän vuoden kisassa 33. (vaikka virallisesta pistetaulukosta minulta näköjään puuttuu viidennen kierroksen pisteet, sen mukaan olisin vasta 49.)  Vähän siis petrasin viime vuodesta jolloin olin kokonaiskisassa 37. Saa nähdä osallistunko kisaan enää ensi vuonna. Tänäkin vuonna piti ottaa rennosti, mutta kuitenkin varsinkin nämä viimeiset kierrokset neuloin välillä vähän verenmaku suussa. Kivoja sukkia kuitenkin syntyi tänäkin vuonna.