sunnuntai 24. kesäkuuta 2018

Ornamental sukat

Viime kesänä ostin Jyväskylän neulefestareilta ihanan värisen sukkalankavyyhdin Lanitium ex Machinan kojulta. Se oli yksi päivän ensimmäisistä ostoksista. Sopiva malli langalle löytyi taas Ravelryn jononi vanhimmista malleista. Päädyin Ornamental sukkiin, joiden mielenkiintoinen kantapää on saanut minut pitämään mallin jonossa vuodesta 2011 asti.


Ihan ongelmitta ei näiden sukkien neuloinen sujunut. Ohjeen isoimmankin koon silmukkamäärä vaikutti minun jalkaan liian pieneltä. Yleensä neulon sukkani ohuesta sukkalangasta 64-72 silmukalla. Tässä ohjeessa koossa L oli 60 silmukkaa. Siksi päätin laskea itse silmukkamäärät vielä suuremmalle koolle, että sukassa olisi pääasiassa 66 silmukkaa.


Siispä aloitin neulomaan sukkia ohjeen mukaan, mutta omilla silmukkamäärillä. Pian piti kuitenkin purkaa, kun en tykännyt ohjeen mukaisesta lyhennetyin kerroksin tehdystä kärjestä. Tein sen sitten uudestaan ihan perinteisesti.


Sitten homma sujuikin ihan ongelmitta kantapäähän asti. Kantapään valmistuttu sovitin sukkaa ja totesin leveyttä olevan varsinkin kiilalisäysten kohdalla ihan liikaa. Ensin yritin korjata tilanteen vähentämällä kiilalisäysten määrää. Lopulta annoin kuitenkin periksi ja purin sukan kokonaan ja aloitin alusta, tällä kertaa ihan ohjeen L koon mukaan (mutta perinteisellä kärjellä). Ja kappas vain nyt sukasta tuli juuri sopiva. Mitä siis tästä opin? No ainakin sen, että aina välillä kannattaa ihan vain noudattaa ohjetta eikä aina sooloilla omiaan.


Lopulta sukista tuli siis oikein ihanat. Tykkään kovasti millaista pintaa tuo lanka muodosti ja aina välillä piti neuloessa pysähtyä ihailemaan sitä. Kantapääkin istuu jalkaan ihan mukavasti. Jos joku muukin innostuu näitä sukkia neulomaan, niin kannattaa tosiaan neuloa ne niin, että niissä on reilusti negatiivista väljyyttä.

Ornamental sukat:

Tekoaika: 2.5.-15.6.2018
Ohje: Ornamental by Nuoska Designs Knittystä Spring+Summer 2011
Lanka: Lanitium ex Machina Basic Merino Sock värissä Scandal 67 g
Puikot: 2.25 mm
Koko: L
Fiilis: Ihanan väriset sukat!
Linkki Ravelryn projektiin: Ornamental

6 kommenttia:

 1. Itsehän en koskaan kuvittele tietäväni paremmin kuin ohjeen tekijä... enpä! Ja aika usein siitä jääräpäisyydestä saa maksaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No enhän minäkään yleensä, köh köh. Mutta joo yleensä siitä kyllä saa maksaa.

   Poista
 2. Ompas kyllä tosi nätti lanka! Ja toki sukat myös. Itse olisi varmasti ajatellut samoin kuin sinä ja lähtenyt sooloilemaan ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Venla! Joo, tuo oliehkä vähän hämäävä ohje. Ehkä se olisi kannattanut lukea tarkemmin. Varsinkin se kohta, jossa puhuttiin, että tässä sukassa pitää olla negatiivista väljyyttä.

   Poista
 3. Kauniit sukat! Langan väritys sopii malliin tosi kivasti. :)

  VastaaPoista

Kerrothan minulle mitä tykkäsit, kiitos.