sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Takkilankoja odotellessa

Jo pitkään olen suunnitellut aloittavani Silver Bellen. Sopiva lankakin on ollut jo kauan valittuna. Mutta koko ajan on tullut jotain kiireellisempiä neuleita. Lokakuun alussa olin viimein tilaamassa Dropsin Limaa takkia varten, mutta en osannut valita väriä ja sitten muistin, että eikös Dropsilla ole yleensä tähän aikaan vuodesta alpakka langat tarjouksessa. Päätin siis odottaa vielä pari viikkoa tilauksen kanssa ja kyllä se kannatti. Heti Alpakkajuhlan alettua lähti tilaus Tapiolle. Ongelmaksi muodostui se, että tilauksen saapumista odotellessa kaikki neuleet valmistuivat ja piti äkkiä keksiä jotain pientä tekemistä Tällaista siis valmistui takkilankoja odotellessa.


Be My tiskirätti:
Tekoaika: 12.-14.10.2013
Ohje: Kris Knitsin Be My Dishcloth, ohje ilmaiseksi täältä
Kenelle: Taikapallo vaihto parilleni nooralle
Lanka: Hjertegarn Blend Bamboo violetti (5244) 21 g
Puikot: 3.5
Koko: n. 21 cm x 20 cm
Fiilis: Ihan hieno tuli.
Linkki Ravelryn projektiin.

Osallistuin Ravelryn Kahelit ryhmässä Taikapallo vaihtoon, missä keritään parille lankakerä, jonka sisään piilotetaan erilaisia yllätyksiä. Yksi parini toiveista oli tiskirätti, jonka ajattelin olevan mukava pieni projekti takkilankoja odotellessa. Tämä oli kiva malli, jonka olen aikonut toteuttaa jo kauan. Ensimmäinen yritys piti kuitenkin purkaa, kun en malttanut lukea ohjetta kunnolla (kuka ohjeita muka tarvii). Toisella kerralla sentään onnistuin. En kuitenkaan ollut varma olisiko tämä hyvä parilleni, joten neuloin kaiken varalta toisenkin.


Honeycomb Check tiskirätti:
Tekoaika: 15.-16.10.2013
Ohje: Lily / Sugar'n Creamin Honeycomb Check Dishcloth, ohje ilmaiseksi täältä
Kenelle: minulle
Lanka: Hjertegarn Blend Bamboo violetti (5244) 29 g
Puikot: 3.5
Koko: n. 22 cm x 22 cm
Muokkaukset: Tiheyteni ei vastannut ohjeen antamaa joten loin 57 s, ettei rätistä olisi tullut kovin minikokoista.
Fiilis: Mielenkiintoinen mallineule.
Linkki Ravelryn projektiin

Tämän tiskirätin mallineule oli sellainen minkä tyylistä en ollut aikaisemmin kokeillut. Tykkäsin sen ulkonäöstä, mutta siitä huolimatta tuo Be My-tiskirätti lähti parilleni ja tämä jäi minun käyttööni. 

Tämän valmistuttua olin vasta tehnyt takkilanka tilauksen ja siksi piti kehitellä vielä joku pieni projekti. Siskoni oli pyytänyt minua neulomaan rätin, jolla hän voisi putsata kaikkia kosketusnäytöllisiä vempaimiaan. Eli se pääsi seuraavaksi puikoille.


Mario Tiskirätti:
Tekoaika: 16.-17.10.2013
Ohje: The Periwinkle Dragon Designsin Mario Washcloth, ohje ilmaisena Ravelryssa täällä
Kenelle: siskolle
Lanka:  Novita Bambu (uusi) vadelma (562) 19 g
Puikot: 4
Koko: n. 21 cm x 19 cm
Muokkaukset: Loin 46 s ja neuloin alkuun ja loppuun 5 krs ainaoikeaa, molemmissa reunoissa neuloin 3 silmukalla ainaoikeaa.
Fiilis: Kyllä tuon Marioksi tunnistaa
Linkki Ravelryn projektiin

Mallin valitsimme yhdessä siskon kanssa, vaikka minua vähän epäilytti tuleeko tästä hyvä. Varsinkin tekovaiheessa tuntui, ettei tästä mitään Mariota erota. Mutta rätin valmistuttua huomasi, että kyllä siitä tietystä kulmasta katsottuna näki Marion. Ja siskolle se kelpasi.

Tämänkään valmistuttua ei lankapakettia kuulunut joten kyllästyin odottamaan ja aloitin hiukan suuremman projektin. Siitä lisää myöhemmin.

Taikapallo vaihdon parilleni innostuin vielä ompelemaan projektipussukan.


Pöllö projektipussukka
Tekoaika: 19.10.2013
Ohje:  omasta päästä
Kenelle: Taikapallo vaihtoparilleni nooralle
Koko: n. 29 cm x 38 cm 
Fiilis: pitäisi ommella itsellekin tällainen

Olipa mukava ommella pitkästä aikaa. Ompelukonekaan ei temppuillut ollenkaan, joten ompelu tuntui jopa helpolta. Nyt tuntuu, että pitäisi päästä ompelemaan jotain isompaakin. Aika ei vain tunnu riittävän siihen. Ehkä sitten joululomalla.

Alkuviikosta se hartaasti odottamani paketti viimein saapui. Heti en vain päässyt takkia neulomaan, kun se edellinen työkin oli vielä kesken. Lapaskilpailun palkintokin saapui tässä viikon aikana. Ja nyt lankavarasto pullistelee yli äyräidensä, kun siihen lisättiin tällainen kasa lankaa.

sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Lapaskilpailun lapaset

Novitan ja Yhteishyvän lapaskilpailu on ratkennut. Siispä ajattelin, että minunkin on aika esitellä lapaset, joilla osallistuin kilpailuun.


Tähtitaivas lapaset:
Tekoaika: 27.8-2.9.2013
Ohje: omasta päästä
Kenelle: Novitan ja Yhteishyvän lapaskilpailuun
Lanka: Novita Nalle yönsininen (173) 54 g ja Novita Wool merino keltainen (271) 38 g
Puikot: Aluslapasiin 3 ja pitsilapasiin 3½
Koko: naisen
Fiilis: Näistä tuli ihan kivat.
Projekti Ravelryssa


Nämä tuli siis tehtyä siihen aikaan, kun olin innostunut tuosta helmien käytöstä neuleissa ja siksi niitä on näissä lapasissakin. Alunperin minulla ei ollut tarkoitus tuohon kilpailuun osallistua, mutta kun kiva idea lapasista tuli mieleen pari viikkoa ennen kilpailuajan loppumista, niin se oli sitten menoa. Äidin varastoista sattui löytymään sopivaa keltaista merinovillaista Woolia, jota sain käyttää näihin lapasiin sillä ehdolla, että jos voitan jotain annan osan voitostani äidille. Sopivan väriset helmet löytyivät omasta varastosta joten ainoastaan tuota yönsinistä Nallea piti ostaa kerä.


Oli aika suuri yllätys huomata, että omat lapaset olivat päässeet 10 parhaan finalistin joukkoon. Jo se riitti minulle. Varsinkin, kun jo siitä sai palkinnoksi kaksi kerää Nallea ja Novitan Helpot-lehden.


Mutta eihän tämä homma siihen jäänyt. Lapaseni sijoittuivat kolmanneksi. Siispä iso KIITOS kaikille lapasiani äänestäneille! Kolmanneksi sijoittuminen tarkoittaa paitsi sitä, että minä saan lisää lankaa palkinnoksi, myös sitä, että näiden lapasten ohje tullaan julkaisemaan ainakin Yhteishyvässä alkuvuodesta (uusimman Novitan mukaan). Eipähän minun tarvitse alkaa näille ohjetta kirjoittamaan. Se kun on mielestäni neuleiden suunnittelun tympein osa.

sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Lokakuun sukat ja messuilua

Lokakuun sukkahaasteen haasteena oli neuloa sukat puikoilla, joita ei yleensä käytä. Minä neulon nykyään sukkani pyöröpuikoilla. Sukkapuikkoihin en ole koskenut moneen vuoteen. Niinpä nämä seuraavat puikot on (enimmäkseen) neulottu sukkapuikoilla.


Cauchy
Tekoaika: 4-10.10.2013
Ohje: Cookie A:n Cauchy kirjasta Suloisimmat sukat
Kenelle: minulle
Lanka: Hjerte Sock 4 violetti (5770) 70 g
Puikot: 2.25 (pyöröpuikot) ja 2.5 (sukkapuikot)
Koko: n. 39
Muokkaukset: Neuloin toisen sukan kuviot peilikuvana
Fiilis: Ihan kivat sukat, mutta sukkapuikoilla neulominen ei ole minun juttuni.
Linkki Ravelryn projektiin


Tämä sukkamalli ei ollut tekolistallani niinkään siksi, että ne olisi mielenkiintoista tehdä, vaan enimmäkseen niiden nimen vuoksi. Sukat ovat saaneet nimensä ranskalaiselta matemaatikolta, joka on keksinyt esimerkiksi Cauchy-Shwarzin epäyhtälön, jota käytetään paljon matematiikassa. Enhän minä matemaatikkona voi vastuttaa tuon nimisiä sukkia. 


Nämä sukat oli helppo neuloa. Kuviot muodostuvat oikeiden ja nurjien silmukoiden vuorottelulla. Siksi näiden neulominen oli minusta vähän tylsää. Enimmäkseen nämä sukat on siis neulottu sukkapuikoilla. Vain tuon käänteen neuloin pyöröpuikoilla, koska minulla ei ollut sopivan kokoisia sukkapuikkoja, enkä viitsinyt niiden muutaman kerroksen takia sopivia ostaa. Ja ihan hyvä niin, sillä huomasin, että tykkään neuloa enemmän pyöröpuikoilla. Huomasin neulovani tavallista tiukempaa sukkapuikoilla, kun pelkäsin puikkojen muuten tippuvan. Muutenkin tuntui, että siinä oli liikaa puikkoja, jotka olivat aina tiellä. Taidan siis vastaisuudessa neuloa kaikki sukkani pyöröpuikoilla.

Tänä viikonloppuna oli Oulussa Kädentaito messut ja sinnehän me äidin kanssa tänään suunnattiin. Minäkin tein siellä harvinaisen paljon ostoksia tänä vuonna. Osa niistä on ostettu lahjaksi, joten niitä ei voi täällä blogissa esitellä, mutta itselle ostin kaksi vyyhtiä käsinvärjättyä sukkalankaa. Ylempänä on Sukka-Puffaa värissä Lempiväinen, jota ostin Puffalan kojulta. Sieltä sain vielä silmukkamerkinkin kaupan päälle, joka ei näköjään päässyt kuvaan mukaan. Alempana on Louhittaren Luolan Väinämöistä värissä Ärjy, jota ostin Käsityökauppa Ilosta. Näköjään minulla oli tänään vähän vaaleanpunainen olo, kun katsoo noita minun ostoksia. Sukkiahan näistä on tulossa jossain vaiheessa.

lauantai 5. lokakuuta 2013

Helmi huivi

Kiitos kaikille viime postaukseen tulleista ihanista kommenteista. Niitä oli todella mukava lukea ja ne piristivät viikkoani monta kertaa. Eli oikein paljon kiitoksia.

Tällä viikolla olen taas palannut helmien neulomiseen. Aiemmin esiteltyihin Beatrice sormikkaisiin ja Aurora pipoon sopiva huivi piti saada tehtyä. Tähän asti olen pitänyt valkoista Aeolian huivia niiden kanssa, mutta se ei minusta ole ollut ihan täydellinen ratkaisu. Mutta nyt sille on vaihtoehto.


Jeweled Cowl
Tekoaika: 27.9.-3.10.2013
Ohje: Jeweled Cowl, suunnittelija Sachiko Uemura, saatavana Ravelrysta ilmaisena täältä
Kenelle: minulle
Lanka: Gjestal Spire sinivihreä (305) 76 g
Puikot: 5
Koko: leveys 34 cm ja ympärysmitta 146 cm
Muokkaukset: neuloin vain 48 helmikerrosta, kun ohjeen mukaan piti neuloa 52 helmikerrosta
Fiilis: Kiva helppo projekti. Kyllä tämä varmasti käyttöön pääsee.
Linkki Ravelryn projektiin.


Tämä oli mukavan helppo projekti Nightingale sukkien jälkeen. Kiva välillä neuloa jotain ihan  aivotonta, jonka ainoana hidasteena oli muistaa lisätä helmiä joka toinen kerros. Suuria ongelmia tämän neulomisessa ei ollut. Ainoa huolenaihe oli, että riittääkö helmet, mutta sekin huoli oli aivan turha. Tähän laitoin pienemmät helmet, kuin sormikkaisiin ja pipoon, kun aiemmin käyttämäni helmet eivät ainakaan olisi riittänyt. Ja melkein tykkään neuloessa käyttää ennemmin noita 8/0 kokoisia helmiä kuin 6/0, joita olen aiemmin käyttänyt. 


Helmet tosiaan riittivät tähän, mutta lanka loppui vähän kesken. Siksi huivi piti jättää hiukan matalammaksi kuin ohjeessa käskettiin. Mutta ihan hyvän kokoinen tuosta tuli. Ja kerrankin sain käytettyä langan kokonaan loppuun. Päätöskerroksen jälkeen lankaa oli jäljellä alle 10 cm päättelyä varten. 


Minä olen aika hidas innostumaan uusista muoti jutuista ja siksi tämä on vasta ensimmäinen tuubihuivini. Näin lyhyellä muutaman  kokeilun kokemuksella tämä vaikuttaa kuitenkin käyttökelpoiselta. Huivi on juuri sopivan pituinen, että sen saa 3 kertaa kierrettyä kaulan ympärille ja sai sen muutaman harjoituksen jälkeen aseteltua kaulaan ihan kivan näköisesti. Luultavasti tämä ei tule olemaan viimeinen tuubihuivini.