lauantai 4. lokakuuta 2014

Uusi sukkakirja

Syksy, sukkasato ja uusi sukkakirja innostivat neulomaan taas sukkia. Kun sukkakirjan alaotsikkona on "Vaativia malleja taitavalle neulojalle", en minä voi sitä vastustaa. Kirjasta löytyikin monta mielenkiintoista ohjetta sekä varresta että varpaista aloittettaviin sukkiin. Lisäksi mukana oli hyvä tekniikka osio erilaisista silmukoiden luomis- ja päättelytavoista sukkiin. Ensimmäiseksi puikoille päätyi sukat, joissa oli hieman erikoinen rakenne.


Vikkelisukat:
Tekoaika: 14.9.- 28.9.2014
Ohje: Vikkelisukat by Meg Swansen kirjasta Villasukkakirja (kirjoittaja Ann Budd)
Lanka: Novita Nalle kirkas liila (757) 130 g
Puikot: 2.75
Koko: n. 39
Muokkaukset: Jatkoin varren mallineuletta varpaisiin asti
Fiilis: mielenkiintoinen rakenne, mutta tykkään enemmän neuloa perinteisiä sukkia. 
Linkki Ravelryn projektiin: Twisted Stitch Stockings 


Sukat aloitettiin kuten tavalliset varresta aloitettavat sukat, paitsi että silmukoiden luomiseen käytin minulle uutta tapaa. Vanha norjalainen tapa  esiteltiin tuossa kirjassa ja se vaikuttaa todella hyvältä vaihtoehdolta sukan silmukoiden luomiseen. Luontireunasta tulee joustavampi kuin tavallisella ristikkäin luonnilla. Tästä tuli kyllä uusi suosikkini. Tässä vielä linkki youtuben videoon, missä tuota tapaa esitellään.


Sukkien varsi neulottiin tavallisesti, mutta sitten ei tehtykään kantapäätä, vaan aloitettiin neulomaan jalkapöytää eli jalan päälle tulevaa osaa tasona. Se neulottiin ihan varpaiden kärkikavennuksiin asti. Ohjeen mukaan tuohon jalkapöydän päälle ei olisi tullut tuota kivaa mallineuletta luultavasti siksi, että palmikoiden kiertoja olisi pitänyt tehdä myös nurjalla kerroksella. Minusta sukka kuitenkin näytti paremmalta jos mallineule jatkuu ihan varpaisiin asti, eikä palmikon kierrot nurjalla kerroksella olleet ylivoimaisen vaikeita.


Jalkapöydän neulmisen jälkeen palattiin neulomaan kantapää ja lopuksi poimittiin silmukat kappaleen reunoista ja neulottiin jalkapohja pyörönä. Lopuksi silmukoitiin sauma.
 

Tapa oli mielenkiintoinen, mutta en tykännyt sen neulomisesta yhtä paljon kuin perinteisten sukkien tekemisestä. Sukista tuli kuitenkin pienen säädön jälkeen ihan kivan näköiset ja jalkaankin ne istuvat ihan yhtä hyvin kuin muutkin neulomani sukat. En kuitenkaan usko neulovani tällä tekniikalla sukkia toista kertaa.


Ensimmäinen sukkapari tästä Villasukka kirjasta tuli neulottua kirjastosta lainassa olevasta kappaleesta. Tuli kuitenkin tuossa sukan neulomisen lomassa ostettua tämä kirja omaksi. Eli lisää sukkia tästä kirjasta on tarkoitus neuloa. Monta mielenkiintoista mallia on vielä kokeilematta.

14 kommenttia:

 1. Sukista tuli oikein kauniit mutta tekotapa kuulostaa hieman työläältä. Olisin itse varmasti ottanut ohjeesta vain mallineuleen ja kutonut sukat perinteiseen tapaan. Kiva kuitenkin nähdä uusia toteutustapoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olihan tuo tekotapa hiukan työläs, mutta neuloinkin nämä sukat ihan vain siksi, että halusin kokeilla tuota tapaa.

   Poista
 2. Hienot sukat ja jännä rakenne!

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoinen tekniikka, vaikka itsekin pidän enemmän perinteisesta. En jaksa neuloa perussukkia, haasteita pitää olla, toisaalta sukkien elinikä on sen verran lyhyt, että monimutkaisimmat mallit jäävät kokeilematta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään jaksa perussukkia neuloa. Sukissani pitää olla jotain jujua, että mielenkiinto pysyy yllä.

   Poista
 4. Kauniit kukat! Tekotapa vaikuttaa melko hankalalta, vaikka uusia tekniikoita on kiva opetella. Tuo kirja pitää ehdottomasti saada, pidän sukkien neulomisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Suosittelen kyllä tuota kirjaa, jos tykkää sukkien neulomisesta. Ja löytyy siitä helpompiakin malleja, nämä taisi olla vaikeimmasta päästä.

   Poista
 5. Kauniit ja mielenkiintoiset sukat. Pitääpä testata tuota norjalaista luontitapaa, kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 6. Tosi kivat sukat! Onko kirja kokonaisuudessaan mielenkiintoinen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä minusta kirja oli ihan mielenkiintoinen kokonaisuudessaan, kun erilaiset uudet tekniikat kiinnostavat. Oli siellä tietenkin muutama malli mukana, jotka eivät yhtään kiinnostaneet.

   Poista
 7. Tämä kirja täytyy saada. Sitä selailin neulekurssilla. Toivottavasti Tampereella on myynnissä :)

  VastaaPoista

Kerrothan minulle mitä tykkäsit, kiitos.