lauantai 16. toukokuuta 2020

Haastetta Avena-sukista

Neuloin vielä toisetkin sukat 52 x villasukat -kirjasta. Malliksi valitsin Avenat, jotka näyttivät hyvältä ja siltä, että ne olisi mielenkiintoista neuloa. Ja ihan oikeassa olin. Näiden neulominen oli mielenkiintoista. 


Heti alussa pääsin opettelemaan uutta, kun ohjeessa ehdotettiin silmukoiden luontiin uutta tapaa: Chinese waitress cast-on. Pakkohan sitä oli kokeilla, ja sepäs olikin kiva tapa luoda silmukat virkaten. Lopputuloskin näytti oikein siistiltä, mutta oli samalla joustava. Hiukan vaivaloinen se oli ainakin näin aluksi. Ehkä jos sitä harjoittelisi enemmän siitä tulisi sujuvampi. 


Mallineulekin oli mielenkiintoinen neulottava. Välillä lanka koukattiin pari kerrosta alempaa, joka muodosti pidennettyjä silmukoita ja niistä eräänlaisia silmuja. Silmujen suunnat sai päättää vapaasti ja minun sukissani kahta ensimmäistä mallikertaa lukuunottamatta suunnat ovat satunnaiset. Käytin satunaislukugeneraattoria, joka antoi kokonaisluvun väliltä 1-10. Jos luku oli välillä 1-5, niin silmu suuntautui vasemmalle ja jos se oli välillä 6-10, niin silmu suuntautui oikealle. Toiseen sukkaan en enää silmujen suuntia arponut, vaan sen neuloin ihan vain ensimmäisen sukan peilikuvana. Kantapääkin oli mielenkiintoinen. Se oli hiukan vahvaa kantapäätä (strong heel), muistuttava. Ensin neulottiin kiila, mutta kantapäätä kääntäessä ensin neulottiin vain pidennettyjä kerroksia, kuten tiimalasikantapäässä. Jossain vaiheessa mukaan otettiin kavennukset jalkapohjan keskellä. Kun kantapää oli valmis, sai jatkaa jalkapohjan muotoiluja jatkamalla kavennuksia, mutta samalla lisäämällä silmukoita kavennusten keskellä. En tiedä kuinka paljon tämä parantaa sukan istuvuutta, mutta ihan kiva kokeilu tämä oli.


Kärjessä tehtiin sädekavennus, joka sopii mielestäni hyvin tähän malliin, vaikka se ei omaan jalkaani kaikkein istuvin olekaan. Toiseen sukkaan muokkasin kavennukset niin, että myös kärjistä tuli toistensa peilikuvat. Siihen ei ikävä kyllä ollut kirjassa ohjetta, joten ihan itse sain pähkäillä.


Nämä olivat kyllä aika haastavat sukat neuloa, mutta tosi kivat niistä tuli. Ja välillä on kiva kokeilla jotain haastavampaakin. Kiva, kun sellaisiakin malleja vielä löytyy, joista oppii jotain uutta.

Avena-sukat:

Malli: Avena by Natalia Vasilieva kirjasta 52 x villasukat
Lanka: Hjertegarn Sock 4 lila (5740) 104 g
Puikot: 2.25 mm
Koko: 2
Tekoaika: 23.4.-11.5.2020
Linkki Ravelryn projektiin: Avena

8 kommenttia:

 1. Varmasti mielenkiintoista neulottavaa, ei ihan perus. :) Nätit tuli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pipo-otus! Nämä ei todellakaan ollut ihan perus.

   Poista
 2. Kauniit sukat ja mielenkiintoiset! Totta on, että välillä on kiva neuloa sellaista, missä oppii jotain uutta.
  Katsoin tuon silmukoiden luomisvideon. Lopputulos näytti mun silmiini melko samalta kuin normi virkkausaloitus, mutta monimutkaisemmin tehtynä. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hepsi! Ei tuo ihan tavallinen virkkausaloitus ole (siis se jota käytetään, kun luodaan silmukat jämälangalle, joka puretaan myöhemmin pois). Tuossa tulee koukulle ylimääräinen lenkki niin, että lopussa puikon yli tuleva lanka vedetään kahden lenkin läpi, eikä yhden niin kuin tavallisessa virkkausaloituksessa. Tämä tuntuu minusta joustavammalta kuin tavallinen virkkausaloitus.

   Poista
 3. Onpas mielenkiintoinen kantapää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ricchan! Kantapää oli kyllä mielenkiintoinen, monta kertaa piti ohjetta lukea ennen kuin tajusin mitä piti tehdä.

   Poista
 4. Vau mikä kantapää! Ja sukatkin on hienot :) Välillä täytyy tehdä enemmän pohdiskelua vaativia töitä, niin maistuu taas perus jututkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Venla! Tuo on kyllä ihan totta. Nyt on kiva posotella sileää neuletta pyörönä.

   Poista

Kerrothan minulle mitä tykkäsit, kiitos.