keskiviikko 28. helmikuuta 2018

Kalevala peitto

Hyvää Kalevalan päivää. Ajattelin, että tänään olisi hyvä päivä esitellä Kalevala peittoni. Sillä tässä se viimein on, viime syksyn urakka. Kesällä, kun kuulin tästä Kalevala CALista ensimmäisen kerran, innostuin heti. Ensimmäisenä piti päättää lanka. Jonkin verran pohdin valmiin lankapaketin tilaamista. Yhtenä iltana sitten kaivoin keskipaksut puuvilla/bambu lankojen jämäni lattialle ja totesin, että saisin ehkä peiton virkattua niillä. Melkein heti peiton aloituksen jälkeen kuitenkin totesin, että kaikki aikaisemmin suunnittelemani langat eivät sopineet värien puolesta peittoon. Lopulta olin niin epätoivoinen, että päädyin purkamaan yhden käyttämättä jääneen boleron ja käytin siitä saamani langat peittoon. Eihän nekään lopulta riittäneet vaan jouduin ostamaan lisäksi 250 grammaa uutta lankaa + 450 grammaa yhdistämistä ja reunusta varten.


Ihan ei homma mennyt niin kuin suunnittelin. Ensimmäinen tavoite tämän valmistumiseksi oli itsenäisyyspäivä. Melko pian huomasin, että minun langoillani peiton palasista tulee ohjetta pienemmät, joten päätin virkata palasia enemmän. Valmistumisen tavoitteenkin siirsin vuoden loppuun. Viimeinen palanen valmistui itsenäisyyspäivän aikoihin mutta sitten alkoikin Sukka-Finlandia, joten peiton valmistuminen siirtyi taas. Enää en asettanut tavoitteita, vaan yhdistin palaset ja virkkasin reunuksen kaikessa rauhassa sukkien neulomisen lomassa. Viimein tammi- helmikuun vaihteessa sain peiton reunuksen valmiiksi. Muutama viikko meni pingotuksen suunnittelussa ja toinen peiton kuivumista odotellessa. Mutta nyt se on valmis. Ja siitä tuli ihana.


Tämä oli kyllä hieno projekti. Opin paljon uusia juttuja, esimerkiksi kohopylväät ja nyörisilmukat. Myös itsenäinen kerroksen aloitus (standing stitch) oli minulle uusi asia, joka jäi heti käyttöön. Palasten ohjeiden laatu vaihteli paljon. Osa oli helppoja ja selkeitä osa hiukan haastavampia. Suosikkini ulkonäön suhteen on Marjatta ja eniten tykkäsin virkata Lemminkäistä ja bonuspalaa Sormet sormien lomahan.


Tein peittooni yhteensä 35 palasta. Kaikki palaset tein kerran lukuun ottamatta Hirven hiihtoa, joka ei mielestäni sopinut tyylillisesti joukkoon. Lisäksi tein kaksi kappaletta Ilmatar, Maailman synty, Lemminkäinen, Sammon taonta, Nuotiovalkea, Tellervo, Sammon ryöstö ja Sormet sormien lomahan -palasia. Etukäteen varoiteltiin, että jokaisella peiton sivulla pitäisi olla parillinen määrä palasia, että reunus toimisi. Minä tietenkin päätin siinä kohti hiukan soveltaa. Loppujen lopuksi se ei ollut kovin vaikeaa. Yhdellä kerroksella piti vain joka sivulla kolmessa kohtaa hypätä yhden silmukan verran enemmän kuin yleensä.


Vaikka välillä epäilytti sopivatko jämälankani värit yhteen tai tuleeko peitosta liian pieni, niin lopputulos on tosi kiva. Peitosta tuli juuri sopivan kokoinen. Ja vaikka olisin valinnut eri värit jos olisin ostanut peittoon langat, ei tämä näinkään pahan näköinen ole. Peitosta tuli hieno muisto Suomen 100-vuotis juhlavuodesta.

Kalevala peitto:

Tekoaika: 28.8.2017-18.2.2018
Ohje: Kalevala peitto, suunnittelijoina useat suomalaiset virkkaajat
Lanka: Eri puuvilla ja bambu lankoja (esim. Novita Tennessee ja Bambu, yhdistämiseen ja reunukseen Hjertegarn Cotton nro 8) yhteensä  n. 1500 g.
Virkkuukoukku: 3.5 mm
Koko: n. 125 cm - 180 cm
Fiilis: Upea projekti, hieno lopputulos!
Linkki Ravelryn projektiin: Kalevala blanket

10 kommenttia:

 1. Oi, tulipa siitä upea peitto ja niin tekijänsä värinen :)
  Minulla on vielä vaiheessa, yli puolen välin kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jämälangoilla kun menin, niin tottahan toki siitä tuli minun värinen.

   Poista
 2. Todella kaunis peitto, miun silmään värivalinnat on mainiot: tarpeeksi vaihtelua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva kuulla, ettävärivalinnat on mainiot, sai siinä paloja hetken aikaa mallailla paikoilleen, että eri värejä olisi eri puolilla peittoa tasaisesti.

   Poista
 3. Lopputulos on tosi kaunis! :) Ja on kyllä mainio ja teeman mukainen päivä esitellä peitto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Helmikuun alussa kun peiton valmistuminen alkoi lähestyä tuli idea, että Kalevalan päivänähän tästä peitosta pitää blogata.

   Poista
 4. Upea peitto ja tosi hyvin sopivat värit yhteen <3 Mukavaa nähdä Neidon Kehräkin siellä =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Neidonkehrä olikin mielenkiintoinen virkattava.

   Poista
 5. Mutta on se upea! Hyvää kannattaakin aina vähän odottaa:)

  VastaaPoista

Kerrothan minulle mitä tykkäsit, kiitos.