maanantai 28. helmikuuta 2022

Bird in Hand lapaset ja ohje lapasten muuttamiseksi kynsikäs-lapasiksi

 No nyt on ensimmäinen #makenine-haasteen neule tehty, Bird in Hand -lapaset. Alunperin suunnittelin neulovani nämä itselleni. Mutta kun postasin tuosta #makenine haasteesta Instagramiin ja sisko näki nuo lapaset, ilmoitti hän haluavansa sellaiset. Kyllähän se minulle sopi. Koska siskon edelliset lapaset ovat rikki, niin piti laittaa uudet lapaset pika vauhtia puikoille.

Ensimmäisen kerran kokeilin neuloa näitä lapasia vuonna 2020. Silloin käytin ohjeen suosittelemaa langanvahvuutta. Ohjeessa lapasten kokoa muutettiin puikkokokoa vaihtamalla.  En pystynyt neulomaan lapasia sillä tiheydellä, jota ohjeessa minun koossani suositeltiin ja lapasista oli tulossa valtavat. Purin siis lapaset ja neuloin niistä langoista Patronus-lapaset. Nyt otin heti suosiolla ohuemman langan käyttöön.

Aikamoista näpertämistä, nämä lapaset oli, varsinkin kun peukalon linnulle piti vielä lopuksi kirjoa nokka, jalat, siipi ja silmä. Ja olihan näissä lisäksi vielä nirkkoreuna ja poikittaisia palmikoita. Mallia muokkasin vielä siten, että siirsin peukalon kiilan yhden silmukan verran kämmenen puolelle. Lisäksi jätin kämmenen puolelta yhden kukan pois. Minä tykkäsin siitä yksityiskohdasta, mutta sisko ei. Mutta kyllä nämä lapaset oli kaiken sen näpertelyn arvoisia. Niistä tuli hienot.

 Siskoni, kuten minäkin, on ihastunut lapasten ja kynsikkäiden yhdistelmiin, missä sormille on huppu, jonka alla on jokaiselle sormelle oma kolo. Tällaiset lapaset ovat käteviä, jos ulkona haluaa käyttää kännykkää. Siispä muokkasin tämänkin lapasohjeen tällaiseksi yhdistelmäksi. Ajattelin kirjoittaa tämän postauksen loppuun hiukan ohjetta, miten sen tein. Jos siitä olisi jollekin muullekin apua. Ja onpahan ainakin itselle muistissa seuraavaa kertaa varten.

 

Bird in Hand -lapaset

Ohje: Bird in Hand by Kate Gilbert
Lanka: Novita Moomin x Muumitalo väri Niisku (152) 92 g ja Novita Nalle valkoinen (011) 32 g
Puikot: 3mm
Tekoaika: 20.1.-13.2.2022 
Linkki Ravelryn projektiin: Bird in Hand
 

 

Kuinka muuttaa lapaset kynsikäs-lapasiksi

Neulo lapasia ohjeen mukaan noin rystysten korkeudelle. Jos mallineule ei ole riittävän erottuva, merkitse tämä kerros jotenkin. Lopeta mallineule ja neulo sileää oikeaa suljettuna neuleena pikkurillin tyveen asti. Minulla oli tässä kohtaa 58 s.

Neulo siihen reunaan lapasta, jossa pikkurilli on. Neulo pikkurilli noin neljäsosalla silmukoista (minulla oli 14 s) + luo lisäksi 2 s silmukoiden välisen aukon yli. Jätä muut silmukat odottamaan. Neulo pikkurilli haluamasi mittaiseksi. 3 viimeistä kerrosta neulo joustinneuletta tai ainaoikein neuletta suljettuna neuleena, ettei reuna rullaannu.

Ota odottamaan jätetyt silmukat ja poimi lisäksi luotujen silmukoiden kohdalta 2 s (46 s). Neulo sileää oikeaa suljettuna neuleena muiden sormien tyveen asti. Neulo nimetön noin kolmasosalla jäljellä olevista silmukoista (minulla 14 s) + luo 2 s silmukoiden välisen aukon yli. Jätä muut silmukat odottamaan. Neulo  nimetön kuten pikkurilli (ehkä hiukan pidemmäksi).

Poimi luontireunasta 3 s, ota vähän alle neljäsosa jäljellä olevista silmukoista (minulla 7 s) ja neulo oikein, luo 3 s ja ota suurin piirtein saman verran silmukoita (7 s) kerroksen lopusta. Neulo keskisormi näillä silmukoilla samoin kuin nimetön. 

Poimi luontireunasta 4 s ja ota jäljellä olevat silmukat käyttöön. Neulo etusormi näillä silmukoilla kuten nimetön ja keskisormi.

 
Neulo seuraavaksi huppu sormille. Poimi kämmenselältä puolet tarvittavista silmukoista viimeiseltä mallineuleen mukaan neulotulta kerrokselta poimimalla silmukan oikea jalka (ks. kuva). Luo haluamallasi tavalla loput tarvittavat silmukat. Minä käytin kaksiväristä luomistapaa (video luomistavasta). Neulo kämmenselän silmukat mallineuleen mukaan. Yhdistä suljetuksi neuleeksi ja neulo kämmenensilmukat mallineuleen mukaat. Vaihtoehotoisesti varsinkin, jos neulot yksiväristä lapasta, voit  neuloa kämmenenpuolella pari kerrosta joustinneuletta tai ainaoikeaa ettei luontireuna rullaudu. Jatka ohjeen mukaan lapasen loppuun.

2 kommenttia:

  1. Nätit lapaset sormineen. Kiva kun voi läheiselle tehdä just täsmäneuleen. Molemmin puolinen ilo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos KristiinaS! On kyllä mukava tehdä läheiselle neuleita varsinkin, kun näkee, että ne menee heti käyttöön.

      Poista

Kerrothan minulle mitä tykkäsit, kiitos.