tiistai 26. heinäkuuta 2022

Pii-sukat

Törmäsin joku aika sitten ideaan Pii-sukista. Ajattelin, että kyllähän matematiikan tohtorilla pitää Pii-sukat olla. Piti siis neuloa sellaiset. Ensimmäiseksi ongelmaksi muodostui lanka. Aioin ensin neuloa sukat kaksivärisenä, mutta ei minulla oikein ollut riittävästi kahta toisiinsa sopivaa jämälankaa sukkapariin. Ja uutta keräähän ei tätä varten kannattaisi korkata. Sitten keksin, että jos neulonkin sukat kolmivärisenä. Pian olin jo valitsemassa kolmea yhteen sopivaa väriä ja aloittamassa sukkia. Hiukan värivalinnat vielä muuttuivat aloitettuani sukat (yksi väri piti vielä vaihtaa), mutta pian pääsin jo vauhtiin.

Näissä sukissa on siis ideana, että jokaisen raidan leveys määräytyy piin desimaaleista. Ensimmäinen raita on kolme kerrosta, toinen yhden kerroksen, kolmas neljä ja niin edelleen. Kolmella värillä ei tullut ongelmia edes nollasta. Nollan kohdalla vain jätin seuraavan värin kokonaan välistä. Kahdella värillä olisi pitänyt kehitellä jokin toinen ratkaisu. Piin desimaaleja katsoin ensin soozasknitting-blogin Pi socks ohjeesta, josta sain idean näihin sukkiin. Siellä oli lueteltu piin desimaalit 50 desimaaliin asti. Se ei minulle riittänyt, kun halusin jatkaa desimaalien läpikäymistä toiseen sukkaan. Siis ensimmäisessä sukassa on käyty läpi 30 ensimmäistä desimaalia ja toisessa 31 desimaalista 60 desimaaliin. Loput desimaalit löysin Utahin yliopiston sivuilta, jossa oli lueteltu 10 000 desimaalia mukavasti 5 desimaalin ryhmiin jaoteltuna, joten sitä oli helpompi lukea. Ihan tasan ei kerrosmäärät menneet ja toinen sukka on yhden kerroksen lyhempi kuin ensimmäinen, mutta eipä se mitään haittaa.

Varren resorit, kantapään käännökset ja kärjen neuloin magentan värisellä langalla, koska sitä oli lähtötilanteessa eniten. Hiukan sain kuitenkin jännätä riittääkö se loppuun asti. Riitti se, mutta monta metriä sitä ei yli jäänyt. Kantapään ohjeen katsoin Tiina Kuun Valuva taivas sukkaohjeesta, joka löytyy Tuhansien villasukkien maa -kirjasta. Siinä neulotaan ensin kiilalisäykset ja vasta sitten käännetään kantapää. Kantalappu tuli sitten jalkapohjan alle.

Mukava oli vaihteen vuoksi neuloa tällaiset helpot raitasukat. Vaikka ihan ilman purkamista en näidenkään neulomisesta selvinnyt. Aloitin ensimmäisen kantapään kiilalisäyksiä, kun aloin katsoa Stranger Thingsin uuden kauden päätösjaksoa. Ajattelin vielä etten minä mitään silmukkamerkkejä tarvitse. Virhe. Jakso oli niin jännä, että puolet kiilalisäyksistä unohtui tehdä. Purkuhommiinhan minä sitten jakson jälkeen jouduin. Muuten näiden neulominen oli tosi mukavan helppoa ja rentoa. Ja sukista tuli tosi kivat. Pitäisiköhän seuraavaksi neuloa samalla idealla vaikka Neperin luku sukat?

Pii-sukat

Ohje: Pi socks - A Recipe by Susan Gutperl soozasknitting-blogista
Lanka: For Seasons Gründl Hot Socks Fashion väreissä magenta 37 g ja turkoosi 19 g sekä Filcolana Arwetta valkoinen 17 g
Puikot: 2.25mm
Koko: n. 40
Tekoaika: 4.-17.7.2022
Linkki Ravelryn projektiin Pi Socks

1 kommentti:

  1. Hienot sukat! Väritkin hyvät. Nuo pii-sukat on ollut jo useamman vuoden mielessä, mutta toistaiseksi en ole saanut aikaiseksi. Mutta jos tänä vuonna...

    VastaaPoista

Kerrothan minulle mitä tykkäsit, kiitos.