tiistai 21. maaliskuuta 2023

Lammas-lapaset

Olen jo jonkin aikaa kaivannut uusia lapasia. Vuonna 2016 neuloin Xylitol-lapaset ja ne ovat sen jälkeen olleet kovassa käytössä. Olen sen jälkeenkin muutamat lapaset neulonut, mutta en ole tykännyt niistä niin paljon kuin noista Xylitol-lapasista. Nyt Xylitol-lapasiin on jo alkanut tulla reikiä. Viime syksynä paikkasin niitä ja ne saivat sillä jatkoaikaa, mutta ehkä on syytä yrittää neuloa uudet suosikkilapaset ennen kuin entiset on ihan käyttökelvottomat.

Malliksi valitsin jonostani Jorid Linvikin Lammas-lapaset, kun viime vuoden puolella keksin, että varastostani löytyy niihin juuri täydelliset langat. Ohjeen olin skannannut kirjastosta vuosia sitten lainaamastani norjankielisestä Den Store Votteboka -kirjasta. Tässä vuosien varrella tuo kirja on julkaistu suomeksikin nimellä Suuri Lapaskirja. Minä kuitenkin päätin kokeilla neuloa lapaset norjankielisen ohjeen mukaan. Aika hyvin sitä ymmärsinkin ruotsin pohjalta. Ja suurimmaksi osaksi aikaa ohjeessa seurattiin vain kaaviokuvaa. Eli norjankieli ei ollut mikään ongelma.

Enhän minä tietenkään ilman muokkauksia näitä lapasia neulonut. Tavoitteenani kun oli saada aikaan uudet lempilapaset. Ensinnäkin lisäsin lapasiin peukalokiilan parantaakseni istuvuutta. Improvisoin siihen kuvioksi samanlaisia kukan varsia, kuin muutenkin oli lampaiden jaloissa. Lisäksi tein lapasiin läpän ja sen alle avonaiset sormet kännykän käyttöä varten. Ne olen todennut viime aikoina välttämättömiksi, että neulomani lapaset pääsevät käyttöön. Kirjoitin läpän tekoon ohjetta vuosi sitten neulottuani siskolle Bird in Hand -lapaset. Neuloin sormien osuuden valkoisella, sillä pelkäsin, että vaalean harmaa ei olisi riittänyt. Näin jälkikäteen on helppo sanoa, että olisi se riittänyt.

Tekemieni muokkausten sekä ohjeen takia näissä lapasissa oli aikamoinen näpertäminen. Ensinnäkin läppärakenteen takia langanpäitä jäi pääteltäväksi suuri määrä ja niitä päätellessä menikin pari iltaa. Päätin vielä virkata kiinteitäsilmukoita läpän reunaan, että reuna ei rullaisi niin kovasti. Sen jälkeen kirjoin vielä silmukoita jäljentäen ohjeen mukaan kukkia lampaiden jalkoihin. Ohjeen mukaan neuloin kukkien varret harmaalla ja kirjoin lopuksi ne vihreiksi. Aikamoinen työ, mutta lopputulos on hieno.

Lapasista tuli oikein hienot. En tiedä onko se nuo kukat vai mitkä, mutta jotenkin minulle tulee näistä lapasista keväinen olo. Lapasten lanka on aika ohutta, joten ehkä näistä tuleekin kevät lapaset. Muodostuuko näistä lapasista uudet suosikit, sen vain aika näyttää.

Lammas-lapaset

Ohje: Sheep Mittens by Jorid Linvik kirjasta Den Store Votteboka
Lanka: Gjestal Spire vihreä (308) 5g, vaalean harmaa (323) 25g, harmaa (322) 10g ja luonnon valkoinen (300) 9g
Puikot: 2.25mm
Tekniikka: neulominen
Kategoria: lapaset
Tekoaika: 27.1.-14.3.2023
Linkki Ravelryn projektiin: Sheep Mittens

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerrothan minulle mitä tykkäsit, kiitos.