lauantai 8. huhtikuuta 2023

Lehmus-pipo mummulle

Nyt on viimein vuorossa viimeisen vuonna 2022 tekemäni neuleen esittely. Mummuni toivoi pipoa. Sen piti olla tummansininen ja päätämyötäilevä. Äitini kanssa valitsimme malliksi Lehmus-pipon vuoden 2020 Roosa nauha -ohjekuvastosta. Tilasin langat ja saatuani neulottua joululahjat ja tontun, aloin neuloa pipoa.

Ensin pipoon neulottiin resori kierretyin silmukoin. Siinä sekä oikeat että nurjat silmukat neulottiin takareunasta, että resorista tuli molemmin puolin samannäköinen ja resorin saattoi taittaa kaksinkerroin. Resorin neulominen olikin aika hidasta. Kun pääsi aloittamaan pitsiä, vauhti kiihtyi, kun pitsissä vain oikeat silmukat neulottiin takareunoista. Ohje ei ollut ihan selkeimmästä päästä ja vieläkään en ole varma teinkö päälaen kavennukset ihan samoin kuin ohjeessa. Hyvät niistä tuli näinkin.

Pipon ohjeessa suositeltiin langaksi kaksinkertaista Roosa Nauha-sukkalankaa. Minä valitsin langaksi kaksinkertaisen Kirjo-pirkan. Tyhmänä aloin vielä neuloa pipoa niin, että otin toisen langan kerän päältä ja toisen kerän sisältä. Kaikki sujui hyvin siihen asti kunnes olin neulonut pipon melkein valmiiksi suurin piirtein ohjeen mukaan. Sitten sovitin pipoa omaan ja äidin päähän ja yhdessä äidin kanssa todettiin pipon olevan liian pitkä. Päädyin purkamaan piposta päälaen kavennukset ja lisäksi yhden mallikerran pitsiä ja sitten neuloin päälaen kavennukset uudelleen. Piposta tuli niin hyvän kokoinen. Ongelmaksi muodostui, kun aloin keriä kaksinkertaisena purettua lankaa uudelleen kerälle niin, että voisin käyttää sitä seuraavaksi yksinkertaisena. Langat olivat kiertyneet toistensa ympärille ja tuloksena oli aikamoinen sotku. Parin minuutin hommaksi luulemani homma osoittautuikin vajaan tunnin hommaksi. Ainakin opin, että jos haluan neuloa jotain kaksinkertaisella langalla, kannattaa langat ottaa eri keriltä. Ainakin jos vaarana on, että aion purkaa työtä.

Pipoon olen kuitenkin tyytyväinen. Vähän tekovaiheessa epäilytti, onko pitsipipo riittävän lämmin. Mutta kyllä tuo kaksinkertainen resori hyvin lämmittää. Vähän myöhäiseen jäi pipon toimitus, mutta eilen käytiin mummua tapaamassa ja annoin pipon hänelle. Pipo kelit toivottavasti on tältä keväältä jo melkein ohi, mutta onpahan pipo valmiina jo ensi syksyä varten.

Lehmus-pipo

Ohje: Lehmus-pipo by Taito Pirkanmaa Oy, Minna Ahonen Roosa Nauha 2020 -ohjekuvastosta
Lanka: Kirjo-Pirkka tummansininen (36) 83 g
Puikot: 4mm resoriin ja 4.5 mm muuten
Tekniikka: Neulominen
Kategoria: Pipo
Tekoaika: 21.12.-28.12.2022
Linkki Ravelryn projektiin: Lehmus-pipo

2 kommenttia:

  1. Kauniin pipon olet neulonut! Tuo kaksinkertainen resori on kyllä lämmin pipoissa. Viime postauksen neule oli upea.

    VastaaPoista

Kerrothan minulle mitä tykkäsit, kiitos.