torstai 3. syyskuuta 2020

Patronus-lapaset

 Sain muutama vuosi sitten joululahjaksi Novitan heijastinlankaa Hohdetta. Aika pian päätin neuloa siitä lapaset. Jonostani etsin niille kivaa mallia ja päädyin Bird in hand -lapasiin. Nyt viime kesänä viimein päätin  aloittaa lapaset. Mutta kaikki ei mennytkään suunnitelman mukaan. Bird in Hand -ohjeessa on jopa neljä eri kokoa, mutta pian sain huomata, että ne on saatu puikon kokoa ja siten myös tiheyttä vaihtamalla. Minun käteni ovat ilmeisesti aika pienet ja siksi sopivin koko olisi ollut ohjeen pienin. En kuitenkaan mitenkään päässyt ohjeessa annettuun tiheyteen langoillani, vaan lapasista oli tulossa liian suuret. Pakko oli hylätä se suunnitelma ja tehdä nuo Bird in Hand -lapaset ohuemmasta langasta.

Pari päivää mietin mitä ihmettä minä tuosta Hohde-langasta teen. Sitten bongasin jokin aika sitten suosikkeihini lisäämäni Patronus-lapasohjeen, joka on inspiroitunut Harry Potterien suojelius loitsusta. Jotenkin se malli tuntui sopivan hienosti heijastinlapasiin, joten laitoin ne puikoille.

Patronus olikin mukava lapasohje. Siinä oli vain yksi koko ja hiukan pelkäsin olisiko sekin minulle liian suuri. Lopulta lapasista tuli ihan käytettävän kokoiset, vaikka enemmän olisin tykännyt ehkä hiukan pienemmistä. Ohjeen mukaisesti tein myös vaihteen vuoksi aukkopeukalon, vaikka yleensä suosin kiilapeukaloita, Tuntui kuitenkin, että kiilan kanssa lapasista olisi tullut aivan liian isot.

Olen viime aikoina huomannut, että eniten tulee käytettyä lapasia, jotka kädessä voi käyttää kännykkää. Siksi päätin tehdä sormille läpän, jonka saa helposti pois tieltä, kuten viime talvien suosikkilapasissani Xylitoleissa. Mallia katsoin Ysolda Teaguen  Broughton-lapasista. Niihin löytyy ilmaiseksi tutoriaalia Ysoldan blogista: osa 1 ja osa 2. Aiemmin olen neulonut läppälapasiin läpän alle jokaisella sormelle oman kolon. Tällä kertaa päätin kokeilla (osaksi laiskuuttani) neuloa reunaan vain joustinneuletta. Ainakin tämä ratkaisu mahdollistaa kämmekkäiden pitämisen lapasten alla, jos lapaset muuten tuntuvat liian isoilta.

Olen tosi tyytyväinen lopputulokseen, vaikka lopputulos ei olekaan se mitä alunperin piti. Nyt saa pimeys ja kylmät ilmat tulla, minä olen valmis.

Patronus mittens:

Malli: Patronus mittens by Amanda Sund
Tekniikka: neulominen
Lanka: Novita Hohde  petrooli (178) 86 g ja Novita 7 veljestä valkoinen (011) 30 g
Puikot: 3.5 mm
Tehty: 13.6.-23.8.2020

6 kommenttia:

 1. Onpa kivat! Sit vielä just heijastavasta langasta tuo malli niin oi että. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pipo-otus! Ihan samaa ajattelin itsekin, kun tämän mallin löysin. Taisi olla onni, ettei ensimmäinen suunnitelmani toiminut.

   Poista
 2. Hyvän näköiset lapaset! Vielä olisi kiva nähdä, miltä nuo näyttävät pimeässä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Teresa! Joo nyt jäi ottamatta kuva pimeässä. Täytyy katsoa jos jossain vaiheessa innostuisin ja ottaisin senkin kuvan. Voisin laittaa sen vaikka instagramiin.

   Poista
 3. Tosi kiva malli! Onko tää malli siis missään online ostettavissa vai löytyykö ainoastaan jostain kirjasta? Kiitos myös noista linkeistä ton läpän tekemiseen, tulee tarpeeseen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä kiva malli. Olen näköjään unohtanut lisätä linkin ohjeeseen. Malli löytyy ainakin Ravelryn kautta ihan ilmaiseksi osoitteessa https://www.ravelry.com/patterns/library/patronus-mittens

   Poista

Kerrothan minulle mitä tykkäsit, kiitos.