lauantai 31. joulukuuta 2022

Käsityövuoteni 2022

Vuosi lähenee loppuaan, joten on aika tarkastella, mitä vuonna 2022 tulikaan tehtyä.

25 työtä

Vuonna 2022 sain valmiiksi 25 työtä. Se on samaa luokkaa kuin viime vuonna, jolloin tein 23 työtä, mutta pitemmällä tarkastelulla tosi vähän. Koko blogihistoriani aikana olen tehnyt keskimäärin 34 työtä vuodessa. Ilmeisesti aikani on kulunut enemmän muuhun kuin käsitöihin sillä mitään kovin aikaavievää työtä en mielestäni tänä vuonna tehnyt. Eniten olen tuttuun tapaan neulonut, 22 työtä. Lisäksi ompelin 3 työtä (2 kangaskassia ja housut).

Sukkia neuloin taas tuttuun tapaan eniten, 11 paria (joista yksi on kyllä säärystimet). Pipoja neuloin kaksi, joista toinen on vielä kuvaamatta. Huiveja neuloin niin ikään kaksi ja yhden lapasparin. Puseroita/takkeja neuloin 3 kappaletta. Kotiin neuloin kaksi tiskirättiä ja yhden tonttukoristeen.

Suosikkeja

Suosikeikseni tältä vuodelta nousevat ehdottomasti Remix-sukat, joiden ohje julkaistiin Fazer x Novita -sukkalehdessä syyskuussa. Kärkikahinoihin nousee myös Hortensia-takki ja Here We Gnome Again -tonttu. Ommelluista suosikkini on Joggers-housut.

Blogin eniten katsotut postaukset tänä vuonna käsittelivät Fazer x Novita -sukkalehteä, Grey Day -säärystimiä ja Tribute-sukkia.

Lankavarasto kasvoi

Lankaa kulutin tänä vuonna 3 kg 203 g (9 548 m). Keskimäärin olen kuluttanut vuodessa noin 6 kg, joten siitäkin huomaa, että tänä vuonna en ole neulonut tai virkannut yhtä paljon kuin aiempina vuosina. Lankaa olen kuitenkin ostellut 750 g enemmän kuin olen kuluttanut, joten lankavarastoni on tänä vuonna vain kasvanut.

Muuta

Tänä vuonna osallistuin kahteen yhteisneulontaan: helmikuussa osallistuin Pipotuksen järjestämään Tajunnanvirtasukka KALiin ja elokuussa neuloin Anna Johannan mysteerihuivin Wild Childin. Lisäksi yksi vuoden kohokohta oli, kun ostin kauan haaveilemani uuden ompelukoneen. Lisäksi osallistuin #makenine-haasteeseen, jossa päätin yhdeksän mallia, jotka haluan tänä vuonna neuloa. Sain neulottua niistä 7: Bird in Hand -lapaset, Hortensia-takin, Daughter Heir-sukat, Here We Gnome Again -tontun, Elix-huivin, Hourglass-sukat ja Tribute-sukat. Toteuttamatta jäi Wrapped pullover ja Vattuniemi-pipo.

Lisäksi viimevuoden vuoden yhteenveto postauksessa aioin tänä vuonna suunnitella itse neuleita. Ja sehän toteutui aika hyvin. Suunnittelin tänä vuonna yhteistyössä siskoni kanssa Remix-sukat ja toiset sukat neuloin veljelleni omasta päästä joululahjaksi. Vielä harkitsen kannattaako niille kirjoittaa ohjetta. Lisäksi olen neulonut itse suunnittelemaani takkia, mutta se on vielä vähän vaiheessa.

Suunnitelmia vuodelle 2023

Vaikka #makenine haaste ei tänä vuonna aivan onnistunut, aion yrittää sitä taas ensi vuonna. Kaksi ensimmäistä mallia on Wrapped pullover by alfa knits ja Vattuniemi by Sari Nordlund, joita en tämän vuoden haasteessa ehtinyt tehdä. Muut ovat Sheep Mittens by Jorid Linvik, Pointelle by Cookie A, Pucker by General Hogbuffer, Cushy Cables Brioche Socks by Kirsten Hall, Semele by Åsa Tricosa, Kalaloch by Andrea Rangel ja Bloomsbury by Svetlana Volkova.

Näiden lisäksin aion edelleen yrittää suunnitella neuleita. Lisäksi haluaisin myös ommella enemmän. Tarvikkeet löytyisivät ainakin Range Backpack -reppuun ja Myrskykeiju-takkiin. Haaveissa olisi myös langan värjäys ja opetella kehräämään. Onhan kehräys vuoden 2023 käsityötekniikka. Saa nähdä mihin aikani riittää.

Näillä suunnitelmilla lähden kohti vuotta 2023. Toivottavasti se on parempi kuin tämä vuosi. Hyvää Uutta Vuotta 2023 kaikille!

keskiviikko 28. joulukuuta 2022

Ostoskassit

Vuonna 2019 ompelin itselleni kangaskassin. Se on ollut todella hyvä ja olen käyttänyt sitä paljon. Siispä jo vähän aikaa on ollut mielessä ommella toinen samanlainen. Kun äitini ehdotti, että veljelleni voisi myös ommella kassin päätin samalla vaivalla ommella kaksi, toisen itselleni ja toisen veljelleni.

Kankaaksi valitsin tummanharmaan Eurokankaasta ostetun puuvillakankaan. Alunperin olin ajatellut sitä reppuun, joka on ollut jo pitkään suunnitelmissa. Tuo tummanharmaa kangas vain ei oikein tuntunut sopivan yhteen muiden reppuun varaamieni kankaiden kanssa. Siispä tilasin reppuun uutta kangasta ja tästä tummanharmaasta tuli kassit. Vuoren tein vanhasta pussilakanasta. Pussin malli on ihan kaupan muovikassista lainattu ja ompeluohjetta katsoin Kehräämössä-blogin ekologisen kauppakassin ohjeesta. Jätin vain taskun kassin kyljestä pois. Vuonna 2019 sen tein, mutta olen huomannut sen käytössä turhaksi.

Kassit onnistuivat hyvin ja nautin kovasti niiden ompelusta. Mistähän löytäisin enemmän aikaa ommella?

Ostoskassit

Ohje: Kehräämössä-blogin Ekologinen kauppakassi
Kankaat: Harmaa puuvillakangas ja vanha pussilakana vuorena
Koko: Leveys 33.5 cm ja korkeus 45 cm
Tekniikka: Ompeleminen
Kategoria: Laukku
Tekoaika: 11.-14.12.2022

tiistai 27. joulukuuta 2022

Vetskari-sukat isälle

Tänä vuonna neuloin isälleni joululahjaksi Vetskari-sukat Lumi Karmitsan kirjasta Villit vanttuut ja vallattomat villasukat 2. Ohjeessa koon 38 sukka oli neulottu sport-vahvuisella langalla. Minä vaihdoin langan paksumpaan Janneen ja neuloin aikalailla ohjeen mukaan ja sain noin koon 42-43 sukat. Vain terässä piti kirjoneuletta neuloa 9 kerrosta enemmän.

Tämä malli on mielestäni nerokas. Pääasiassa sukissa on geometrista kirjoneulekuviota. Sukkien juju on niiden takana. Sinne neulotaan kirjoneuleena vetoketju, joka aukeaa kantapään kohdalla. Vetoketjun päät jatkuvat vielä saumattomasti kantapään alle, joka oli todella hauska huomata sukkia neuloessa. Se ei mistään mallin kuvasta käynyt ilmi. Sukat neulotaan varresta varpaisiin, kantapäässä kiila tehdään ennen kantapään käännöstä sukan taakse ja kärjessä tehdään kavennuksia neljässä kohtaa tasavälein niin, että kavennuskohta muuttui spiraalimaisesti. Minä vielä käänsin toiseen sukkaan kärjen kavennukset peilikuvaksi.

Oli muuten tosi kivaa neuloa näitä sukkia. Kirjoneulekuvio oli tarpeeksi looginen, että koko ajan ei tarvinnut ohjetta vilkuilla, mutta silti se piti sopivasti mielenkiintoa yllä. Suurin ongelma oli, että olin ostanut tumman harmaata lankaa vain kaksi kerää ja sehän ei sitten riittänyt. Onneksi varastostani löytyi tätä samaa Jannea vielä oikean värisenä, että sain sukkien kärjetkin tehtyä. Sukista tuli kyllä hienot. Ja isäkin taisi tykätä.

Vetskarit

Ohje: Vetskarit by Lumi Karmitsa kirjasta Villit vanttuut ja vallattomat villasukat 2
Lanka: Gjestal Janne tumman harmaa (427) 113 g ja harmaa (408) 91 g
Koko: 43
Puikot: 3.5 mm sukkapuikot (vaihteeksi)
Tekniikka: Neulominen
Kategoria: Sukat
Linkki Ravelryn projektiin: Vetskarit

perjantai 23. joulukuuta 2022

Vuoden 2022 tonttu

Viime vuonna uhosin aloittavani uuden jouluperinteen ja neulovani joka vuosi uuden tontun. Eikä katkennut se perinne ensimmäiseen jouluunsa. Tänäkin vuonna neuloin tontun.

Tämän vuoden tonttu on malliltaan Here We Gnome Again, joka on ehkä suosikkini näistä Sarah Schiran tontuista. Tykkään vain niin kovasti tuosta palmikkokuviosta hatussa ja vartalossa. Tämä tonttu oli minulla myös tämän vuoden makenine-haasteessani. Langoiksi valitsin fingering-vahvuisia jämälankoja, joten tontusta tuli hiukan pienempi kuin viime vuotisesta. Hauskaa oli myös tehdä pieni tupsu tontun hatun kärkeen.

Kuten viime vuonna totesin, on näiden tonttujen neulominen tosi hauskaa. Ohje on hyvä ja selkeä, jonka avulla saa niin suloisia tonttuja. Viime vuonna toivoin aloittavani tontun neulomisen tänä vuonna vähän aiemmin. Niin aloitinkin, mutta vieläkin aiemminkin voisi ehkä aloittaa. Valmista tuli kuitenkin ajoissa. Toivotankin nyt kaikille blogini lukijoille oikein hyvää ja rentouttavaa joulua! Palaan esittelemään tekemiäni joululahjoja välipäivinä.

Here We Gnome Again

Ohje: Here We Gnome Again by Sarah Schira
Lanka: Louittaren luolan Väinämöinen värissä Ärjy 14 g ja Arwetta valkoinen 1g
Puikot: 2.5mm ja 2.75mm
Tekniikka: Neulominen
Kategoria: Koriste
Tekoaika: 15.-21.12.2022
Linkki Ravelryn projektiin: Here We Gnome Again

sunnuntai 2. lokakuuta 2022

Joggersit

Tänä vuonna on minulta tähän mennessä valmistunut vain neuleita. Mutta nyt sain valmiiksi jotain ommeltua, collegehousut!

Joggerisit edestä

Nämä housut olivatkin vähän pitkällisempi projekti. Ihastuin näiden joggersien malliin heti kun ne näin, siis tammikuussa 2020. Collegekankaan housuja varten tilasin kevään aikana. Kaavat piirsin ja ompelun aloitin touko-kesäkuussa. Kovin pitkälle en kuitenkaan ompelun kanssa päässyt. Ehdin kiinnittää vain taskut ja tehdä housujen sisäsaumaan rypytykset, mutta sivusaumoja ommellessa saumuri meni rikki. Niinpä näiden housujen ompelu jäi tauolle kahdeksi vuodeksi.

Joggersit takaa

Nyt tämän vuoden elokuussa toteutin pitkäaikaisen haaveeni ja ostin uuden ompelukoneen. Vanha koneeni oli halpa markettikone, jossa ei ollut paljon ompeleita ja en saanut sillä esimerkiksi kaksoisneulaa toimimaan ollenkaan. Se kuitenkin palveli minua muuten hyvin noin 20 vuotta. Nyt ostin uuden Pfaff quilt ambition 630 -koneen. Olihan se kalliimpi kuin etukäteen suunnittelin ostavani, mutta ajattelin, että jospa se innostaisi minua ompelemaan enemmän. Ja innostihan se minut ainakin ompelemaan nämä collegehousut valmiiksi.

Uudella ompelukoneella ompelinkin housut loppuun aika kivuttomasti. Vain kaksoisneulalla ompelu tuotti vähän ongelmia. Sitä pitää harjoitella vielä lisää.

Lähikuva Joggersien lahkeista

Nämä housut ovat muuten ihan perus kuminauhavyötäröiset collegehousut, mutta etukappaleen lahje leikattiin kaareutumaan sivulle. Kaaren kohdalta sisäsaumassa lahje rypytettiin. Se olikin se syy, miksi ihastuin näihin housuihin. Sen verran mallia muokkasin, että leikkasin lahkeensuun kaitaleen sen verran isommaksi, että lahkeesta tuli suora ja hiukan alkuperäistä pidempi. Ja tottakai näistä housuista löytyy sivusaumoista taskut.

Hiukan jännitti tulisiko housuista sopivat, kun olin kappaleet kuitenkin leikannut jo kaksi vuotta sitten, enkä enää edes muistanut minkä koon olin valinnut. Mutta turhaan huolehdin, housuista tuli juuri sopivan kokoiset. Noiden rypytysten takia housut eivät aivan kitkatta sujahda jalkaan, mutta jaloissa housut tuntuvat tosi mukavilta. Eli olen oikein tyytyväinen lopputulokseen. Ja ompeluinnostus jatkuu, tilasin jo soft shelliä takin ompelua varten.

Joggersit sivusta.

Joggersit

Ohje: Joggersit by Teija Kolehmainen, Suuri Käsityö-lehti 1/2020
Koko: 42 tai 44 (en muista enää kumman valitsin)
Kangas: harmaa college Eurokankaasta
Tekoaika: 28.5.2020-22.9.2022

sunnuntai 11. syyskuuta 2022

Wild Child mysteerihuivi

Loppukesän ja alkusyksyn perinteenä jo vuodesta 2018 alkaen on ollut Anna Johannan mysteerihuivi. Tähän mennessä olen neulonut jo Shake it Up, Hummingbird, Entanglement ja Kajo huivit. Enhän minä voinut jättää sitä tänäkään vuonna välistä. Taas teki mieli ostaa Anna Johannalta valmis lankapaketti, mutta päätin kuitenkin ensin tarkistaa löytyisikö lankavarastostani sopivia lankoja. Sieltä löytyikin kolmen langan yhdistelmä, joka miellytti silmääni. Yksi niistä oli villasukkalankaa ja kaksi merinosukkalankaa, mutta en antanut sen häiritä. Niillä päätin siis huivin neuloa.

Tuttuun tapaan huivin neulominen oli yllättävää. Huivi aloitettiin pitkän reunan keskeltä. Ensimmäisessä vihjeessä neulottiin ainaoikeaa ja samalla neulottiin yhden kerroksen raitoja väreillä 1 ja 2. Ja väliin neulotiin patenttineuletta. Reunoissa neulottiin i-cordia. Sama jatkui toisessa vihjeessä. Kolmannessa vihjeessä osan patenttineule-silmukoiden päihin neulottiin patenttineuleen ja nyppyjen yhdistelmänä eräänlaisia kukkia. Neljännessä vihjeessä raidoitettiin väreillä 1 ja 3. Tässä vihjeessä neulottiin myös lyhennettyjä kerroksia, että tämä värialue on toisessa reunassa pitempi kuin toisessa. Viidennessä vihjeessä reidoitettiin taas väreillä 1 ja 2. Myös tässä vihjeessä neulottiin lyhennettyjä kerroksia niin, että nyt värialue oli pitempi siinä reunassa, jossa edellisessä vihjeessä oli alue oli lyhempi. Kuudennessa vihjeessä raidoitettiin väreillä 1 ja 3 ja tehtiin taas patenttikukkia. Seitsemännessä vihjeessä raidoitettiin taas väreillä 2 ja 3. Kahdeksannessa vihjeessä neulottiin taas lyhennettyjä kerroksia värillä 3, joilla muodostettiin reunasta aaltoileva. Yhdeksännessä vihjeessä neulottiin laskoksia vuorotellen jokaisella värilla. Kymmenennessä vihjeessä neulottiin värillä 3 reunapitsi. Viimeisessä vihjeessä pääteltiin silmukat i-cordia neuloen värillä 1. Jokaisen pitsin muodostamaan kärkeen neulottiin vielä pieni kukka vetämällä lankaa yhden pitsin reiän läpi ja neulomalla nyppyjä.

Olen valtavan tyytyväinen lankavalintoihini. Värit toimivat yhteen jopa paremmin kuin odotin. Vihreä ei ole suosikkivärini, mutta violetti on. Violetin kanssa vihreäkin menee. Väri 1 villalankana on hieman erilainen verrattuna merinolankoihin, mutta eipä sitä eroa valmiista huivista huomaa. Ja kaikista parasta tietenkin oli, että lankavarasto pieneni, kun sopivat langat löytyivät sieltä.

Tänäkään vuonna Anna Johannan mysteerihuivi ei tuottanut pettymystä. Huivin neulominen oli mukavaa ja yllätyksellistä. Ja tykkään kovasti valmiista huivista. Se on kaunis ja tarpeeksi iso. Varmasti olen taas ensikin vuonna neulomassa Anna Johannan mysteerihuivia.

Wild Child

Ohje: Wild Child by Anna Johanna
Lanka: Sulo Super värissä mustikkamaito 88g, Hedgehog Fibres Sock värissä dragonfly 58 g ja Kettu Yarns Everyday Merino värissä Sage 78 g
Puikot: 3.5mm
Koko: leveys n. 147 cm ja korkeus n. 55 cm
Tekoaika: 5.8.-6.9.2022
Linkki Ravelryn projektiin Wild Child

torstai 1. syyskuuta 2022

Fazer x Novita Sukkalehti

Muistatteko, kun keväällä esittelin siskoni kanssa suunnittelemani Remix-sukat. Nyt ohje niihin on julkaistu tänään ilmestyneessä Fazer x Novita -sukkalehdessä Remix II nimellä. On se aika hienoa nähdä oman kätensä jälki lehteen painettuna. Tuo sukkalehti on kyllä muutenkin upea. Ajattelin esitellä tässä postauksessa muutaman suosikki mallini tuosta lehdestä.

Remix II

Eniten lehden malleista taisin innostua Kiss-kiss sukista. Ainakin seuraavat kaksi tekisi mieli laittaa puikoille.

Kiss-Kiss I
Kiss-Kiss III

Turkinpippurit ovat suosikki karkkejani ja siksi nämä Turkinpippurista inspiroituneet mallit houkuttelevat.

Tyrkisk Peber I
Tyrkisk Peber III

Nämä Marianne-karkeista inspiroituneet pitsi-sukat ovat upeat.

Marianne VI

Ihastuttavat ovat myös Fazerin peltirasioista inspiroituneiden sukkien kirjonnat.

Fazerin peltirasiat

Mukava yllätys oli myös tämä Mariannelaatikko, jonka eilen sain. Siinä oli Marianne-karkkipussi, puikot, kerä punaista ja kaksi kerää valkoista seiska veikkaa, Marianne-muistivihko ja tämä Sukkalehti. Kyllä me siskon kanssa todettiin, että kyllä näiden Remix II sukkien suunnittelu kannatti. Joko te olette löytäneet suosikkinne tästä lehdestä? Minä taidan kuitenkin ensimmäisenä neuloa tuon oman mallini. Siskolle lupasin sellaiset neuloa.

tiistai 9. elokuuta 2022

In and Out sukat

Jokin aika sitten huomasin Lankamaailmassa olevan tarjouksessa sukkalanka Bamboo wool, joka sisältää villan ja polyamidin lisäksi bambua. Lanka alkoi kiinnostaa minua. Ajattelin, että siitä voisi neuloa vähän viileämpiä villasukkia, joita voisi käyttää hiukan lämpimämmillä ilmoilla. Langan tarjousaikana en lankaa ehtinyt hommata, mutta heinäkuun alussa, kun kävin Lankamaailmassa, ostin lankaa pari kerää testiin. Ravelryn jonosta nappasin ensimmäisen pitsisukkamallin, joka oli Cookie A:n In and Out, ja aloin neuloa.

In and Out on varresta varpaisiin neulotut sukat, joissa on ihan tavallinen ranskalainen kantapää. Sukan erikoisuus on sen pitsi, joka ei ole ihan kaikkein helpoimmasta päästä. Melkein koko ajan piti seurata kaaviota. Mutta kyllä minä nautin. Tuntui, että sukat valmistuvat ihan huomaamatta, kun koko ajan oli tunne, että neulon vielä yhden kerroksen. Vaikka helpot posostusneuleet on välillä kivoja, kyllä minä tykkään enemmän näistä vähän haastavammista malleista. Toiseen sukkaan pitsi neulottiin peilikuvana. Molempiin sukkiin oli onneksi kaaviot erikseen.

Sellaisen muokkauksen sukkiin tein, että jatkoin mallineuleen joustinneuletta ihan kärkiin asti. Kärkikavennukset tein sukan päällä niin, että kavennukset oli ihan sukkien reunoissa niin, että kavennusten väliin sukan reunoissa jäi 1 s. Lisäksi tein kavennusten kallistuksen eripäin kuin yleensä, että joustinneule näyttää päättyvän pohjan sileään. Lisäksi silmukoin päälliosan silmukat joustinneuletta matkien.

Lankakin osaoittautui ihan mukavaksi neulottavaksi. En oikeastaan huomannut siinä pahemmin eroa tavalliseen sukkalankaan. Käyttökokemusta sukista minulla ei tietenkään vielä ole, mutta mitä olen sukkia sovittanut, niin ihan miellyttävältä ne paljaassa jalassa tuntuvat. Siis oikein kivat sukat näistä tuli.

In and Out

Ohje: In and Out by Cookiea A. kirjasta Sukkia. Rakkaudella
Lanka: Hjertegarn Bamboo Wool lila (3906) 77g
Puikot: 2.25mm
Koko: n. 40
Tekoaika: 17.-29.7.2022
Linkki Ravelryn projektiin In and Out

tiistai 26. heinäkuuta 2022

Pii-sukat

Törmäsin joku aika sitten ideaan Pii-sukista. Ajattelin, että kyllähän matematiikan tohtorilla pitää Pii-sukat olla. Piti siis neuloa sellaiset. Ensimmäiseksi ongelmaksi muodostui lanka. Aioin ensin neuloa sukat kaksivärisenä, mutta ei minulla oikein ollut riittävästi kahta toisiinsa sopivaa jämälankaa sukkapariin. Ja uutta keräähän ei tätä varten kannattaisi korkata. Sitten keksin, että jos neulonkin sukat kolmivärisenä. Pian olin jo valitsemassa kolmea yhteen sopivaa väriä ja aloittamassa sukkia. Hiukan värivalinnat vielä muuttuivat aloitettuani sukat (yksi väri piti vielä vaihtaa), mutta pian pääsin jo vauhtiin.

Näissä sukissa on siis ideana, että jokaisen raidan leveys määräytyy piin desimaaleista. Ensimmäinen raita on kolme kerrosta, toinen yhden kerroksen, kolmas neljä ja niin edelleen. Kolmella värillä ei tullut ongelmia edes nollasta. Nollan kohdalla vain jätin seuraavan värin kokonaan välistä. Kahdella värillä olisi pitänyt kehitellä jokin toinen ratkaisu. Piin desimaaleja katsoin ensin soozasknitting-blogin Pi socks ohjeesta, josta sain idean näihin sukkiin. Siellä oli lueteltu piin desimaalit 50 desimaaliin asti. Se ei minulle riittänyt, kun halusin jatkaa desimaalien läpikäymistä toiseen sukkaan. Siis ensimmäisessä sukassa on käyty läpi 30 ensimmäistä desimaalia ja toisessa 31 desimaalista 60 desimaaliin. Loput desimaalit löysin Utahin yliopiston sivuilta, jossa oli lueteltu 10 000 desimaalia mukavasti 5 desimaalin ryhmiin jaoteltuna, joten sitä oli helpompi lukea. Ihan tasan ei kerrosmäärät menneet ja toinen sukka on yhden kerroksen lyhempi kuin ensimmäinen, mutta eipä se mitään haittaa.

Varren resorit, kantapään käännökset ja kärjen neuloin magentan värisellä langalla, koska sitä oli lähtötilanteessa eniten. Hiukan sain kuitenkin jännätä riittääkö se loppuun asti. Riitti se, mutta monta metriä sitä ei yli jäänyt. Kantapään ohjeen katsoin Tiina Kuun Valuva taivas sukkaohjeesta, joka löytyy Tuhansien villasukkien maa -kirjasta. Siinä neulotaan ensin kiilalisäykset ja vasta sitten käännetään kantapää. Kantalappu tuli sitten jalkapohjan alle.

Mukava oli vaihteen vuoksi neuloa tällaiset helpot raitasukat. Vaikka ihan ilman purkamista en näidenkään neulomisesta selvinnyt. Aloitin ensimmäisen kantapään kiilalisäyksiä, kun aloin katsoa Stranger Thingsin uuden kauden päätösjaksoa. Ajattelin vielä etten minä mitään silmukkamerkkejä tarvitse. Virhe. Jakso oli niin jännä, että puolet kiilalisäyksistä unohtui tehdä. Purkuhommiinhan minä sitten jakson jälkeen jouduin. Muuten näiden neulominen oli tosi mukavan helppoa ja rentoa. Ja sukista tuli tosi kivat. Pitäisiköhän seuraavaksi neuloa samalla idealla vaikka Neperin luku sukat?

Pii-sukat

Ohje: Pi socks - A Recipe by Susan Gutperl soozasknitting-blogista
Lanka: For Seasons Gründl Hot Socks Fashion väreissä magenta 37 g ja turkoosi 19 g sekä Filcolana Arwetta valkoinen 17 g
Puikot: 2.25mm
Koko: n. 40
Tekoaika: 4.-17.7.2022
Linkki Ravelryn projektiin Pi Socks

tiistai 19. heinäkuuta 2022

Water and Stone -takki

Olen näköjään innostunut neulomaan viime jouluna saamiani lankoja pois. Sain joululahjaksi kaksi kerää Novitan Woolly Wood lankaa. Keksin tuossa keväällä, että voisin neuloa niistä Veera Välimäen suunnitteleman Water and Stone -takin. Minun vain pitäisi ostaa kyseistä lankaa vähän lisää. Näin siis tein.

Water and Stone on ylhäältä alas neulottu raglanhihainen takki. Se aloitettiin niskan taakse tulevasta kauluksen osasta, jossa aloitettiin myös palmikkoa. Ohjeen mukaan palmikkoa olisi tullut vain takin toiseen etureunaan, mutta minä tein sitä molempiin. Kun niskakappale oli valmis poimittiin silmukat toisesta sivureunasta ja aloitettiin raglanlisäykset Samalla aloitettiin myös taakse tuleva palmikko. Myös siihen etukappaleeseen, jonka etureunaan ei ohjeen mukaan olisi tullut palmikkoa, olisi tehty yksi ekstra palmikko, mutta minä jätin sen pois.

Tein raglanlisäykset ensin ohjeen mukaan, erotin hihat ja neuloin vähän vartaloa ja toista hihaa. Sitten sovitin takkia ja totesin, että hihat on erotettu liian aikaisin. Purin siis kaiken hihojen erotukseen asti ja neuloin muutaman sentin mallineuleiden mukaan ennen kuin erotin hihat. Hihojen erotuksessa loin molempiin kainaloihin 10 silmukkaa. Ohjeen mukaan sinne ei luotu yhtään ja minusta tuntui, että takki vaati sitä. Ohjeen mukaiset hihat olisivat olleet aika kireät ja pieni väljyys vartalossakaan ei haittaa.

Vartalon vyötärömuotoilut neuloin ihan ohjeen mukaan, mutta hihakavennuksia tein enemmän kuin ohjeessa. Kaikki silmukat hihansuissa ja helmassa päättelin italialaisella päättelyllä, koska tykkään siitä miltä se näyttää.

Melkein koko takin sain neulottua niillä tätä takkia varten ostetuilla langoilla. Vain helmman resorin neuloin niillä joululahjaksi saamallani langalla. Kasteltuani takin huomasin, että helma on selkeästi erivärinen kuin muu takki. Onneksi se ei näytä kovin pahalta. Ja niitä joululahjalankoja jäi yli kerä vielä jäljelle. Mitähän minä niistä tekisin?

Water and Stone

Ohje: Water and Stone by Veera Välimäki
Koko: M
Lanka: Novita Woolly Wood värissä mustikkamaito (730) 572 g
Puikot: 3.5 mm
Tekoaika: 29.5.-10.7.2022
Linkki Ravelryn projektiin: Water and Stone

tiistai 12. heinäkuuta 2022

Hortensia-takki

Heti, kun sain Sari Nordlundin Neulematkalla kirjan käsiini, ihastuin siinä olevaan Hortensia-takin malliin. Sain langat siihen joululahjaksi ja innoissani aloitinkin neulomaan takkia jo tammikuussa. Takin neulomisessa tuli kuitenkin taukoja, kun välillä testineuloin xi-pipon, innostuin neulomaan Tajunnanvirta sukat ja osallistumaan Novitan ja Fazerin sukkakilpailuun. Maaliskuun puolella vasta pääsin kunnolla vauhtiin takin kanssa. Sain takin neulomisen osalta valmiiksi huhtikuun lopussa. Mutta koska kesä lähestyi silloin kovaa vauhtia, en pitänyt nappien ostamisen kanssa kiirettä. Takille ei olisi kuitenkaan käyttöä ennen syksyä. Napit hommasin vasta nyt heinäkuussa. Ja nyt takki on vihdoin valmis.

Takki neulottiin alhaalta ylös saumattomasti. Ensin neulottiin hihat kainaloihin asti. Hihan suussa on leveä resori, jonka voi kääntää kaksinkerroin. Hihan päällä kulkee kiva palmikkokuvio, jossa on myös nyppyjä. Myös etukappaleissa on palmikkoa ja nyppyjä, muuten takki neulotaan pidennettynä helmineuleena. Kun vartalo-osakin oli neulottu kainaloihin asti, vartalo ja hihat yhdistettiin ja sitten neulottiin raglankavennukset. Sen jälkeen poimittiin silmukat takin etureunoista ja neulottiin nappilistat ainaoikeana.

Koska takin neulomisesta on jo aikaa, en oikein muista takin neulomisprosessista muuta kuin, että jännitin riittääkö lanka, kun varaamani kerät hupenivat nopeaa tahtia. Onnekseni lanka riitti. Yli jäi jopa 7 grammaa. Lankana oli ohjeenmukaista Novitan Suomivilla DK:ta. Se oli mukavaa neuloa ja takista tuli mukavan pehmeä. Ja lämmin. Ihan vielä takille ei toivottavasti ole kovin paljon käyttöä, mutta kun ilmat viilenevät syksyn myötä uskon sen päätyvän kovaan käyttöön.

Hortensia-takki

Ohje: Hortensia by Sari Nordlund kirjasta Neulematkalla
Koko: S
Lanka: Novita Suomivilla DK värissä kanervikko 493 g
Puikot: 4 mm ja 4.5 mm
Linkki Ravelryn projektiin: Hortensia

tiistai 7. kesäkuuta 2022

Tribute-sukat

 Tämän kevään teemana on minulla näköjään neuloa vanhempia sukkamalleja. Tällä kertaa neuloin Tribute-sukat. Niiden ohje on julkaistu vuonna 2010 ja jonooni olen ne lisännyt kymmenen vuotta sitten. 


 
 Sukkien alkuun neulottiin nirkkoreunus. Ohjeessa taitteen pituus oli noin yksi tuuma, mutta minä neuloin sen lyhemmäksi. Ennen ja jälkeen taitekerroksen neuloin 6 krs sileää. Sitten aloitettiin pitsineule. Muuten näissä sukissa ei ollutkaan mitään erikoista. Kantapää on ranskalainen ja kärjessä leveä nauhakavennus. En tehnyt muita muokkauksiakaan taitteen leveyden lyhentämisen lisäksi. Kantalapun reunoihinkin neuloin ainaoikeaa ohjeen neuvomalla tavalla toisessa reunassa neulomalla nurin ja toisessa oikein, vaikka hiukan harkitsin neulovani molemmissa reunoissa oikein.

 
Tykkään kovasti näiden sukkien pitsistä. Jopa niin paljon, että sukkia neuloessani minulla oli päällä takki, jossa on samaa pitsiä. Näköjään siitä takista on kuva myös tuolla blogin nimi bannerissa. Pitsissä kavennuksia ja langankiertoja tehtiin joka kerroksella, mutta pitsi oli niin looginen, että sen oppi ulkoa nopeasti. Ainoastaan kerroksilla, joilla pitsineuleen osiot vaihtoivat paikkaa, piti olla tarkkana, että kuviot kohdistuivat oikein. Sen takia jouduinkin aluksi purkamaan jonkin verran, kun kohdistus oli ensimmäisillä yrityksillä pielessä, enkä sitä heti huomannut.

Taas neuloin valkoiset sukat. Ohjeen sukatkin oli neulottu valkoisesta langasta ja jotenkin en osannut nähdä näitä sukkia minkään muun värisinä. Joten valkoiset niistä tuli. Ja juuri niin kauniit kuin odotinkin. 

Tribute-sukat

Malli: Tribute by Brenda Patipa Knittystä Spring+Summer 2010
Koko: M
Lanka: Filcolana Arwetta värissä snow white (100) 66 g
Puikot: 2.25 mm
Linkki Ravelryn projektiin: Tribute